Share
Bliv opdateret på nyeste møder og hvad der rør sig i netværket!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

NOVEMBER 2023

Billede af Helle B. Holm, med tilladelse fra AVAS og Helle B. Holm.

Udklip fra bestyrelsesmøde d. 5. september hos RUMAS i Aalborg

NBE-bestyrelsen møder igen interessante samarbejdspartnere

I forbindelse med bestyrelsesmødet i september, havde NBE-bestyrelsen besøg af Erhvervshus Nordjyllands udviklingsdirektør Luise Linnemann Rasmussen til et givende møde om udvikling og samarbejdsmuligheder. Nu er det næste bestyrelsesmøde lige rundt om hjørnet og her er der sat et møde op med BRN (Business Region North Denmark).


Samarbejde i Nordjylland er grundstenen
Her har BRN, der er en samarbejdsplatform for de 11 nordjyske kommuner og Region Nordjylland, takket ja til sammen med NBE’s bestyrelse at bruge nogle timer sammen for at afsøge mulige samarbejdsmuligheder, som netop er BRN’s grundsten. 


Ens grundlag
BRN har som et af sine indsatsområde klima og grøn omstilling, både ift. at nå klimamål, men også stærkt fokus på den grønne erhvervsudvikling. Præcis det som er NBE’s grundlag.

Sekretariatsleder Christine Lunde og klimakoordinator i KlimaNord, August Skovmand deltager. Desuden vil der være indlæg fra Hjørring Kommune ved chef for Grøn Omstilling, Lotte Vang.

Afslutningskonferencen for Det Grønne Rejsehold torsdag d. 2. november 

En håbefuld eftermiddag med handlingskataloger

Efter seks ugers intenst arbejde med virkelige cases fra det virkelig liv skulle 35 ledige akademikere fra AAU og UCN foran 96 spændte tilhørere præsentere deres løsninger på helt konkrete bæredygtige problemstillinger leveret af Thisted-Fjerritslev Cementvarefabrik, HP Byg, HMC Byg og Anlæg, S.P. Jensen, Loxam Danmark og DanHatch Denmark.



Fedt, de gik til stålet med det samme. Og spændende bud som kandidaterne er kommet med!  - Henrik Christensen, adm. direktør i HMC.



Vi er blæst bagover af, hvad de har præsteret på 4 uger! Heldigvis har vi aftalt, at nogle arbejder videre.
Morten E. Christensen, rugerichef DanHatch.



I har virkelig sat jeres aftryk på S.P. Jensen mange år ind i fremtiden
Lars Pedersen, QHSE & Bæredygtighedsmanager hos S.P.Jensen.



Hvad er det dog, vi har startet op? Der kom masser af spørgsmål, og jeg tænkte, hvad er nu det for et spørgsmål! Men så kom tanken, hov det havde vi ikke tænkt på!
Jan Laursen, afdelingschef LOXAM Danmark.

Forskellige hjerner og uddannelser
Kandidaterne kommer med vidt forskellige baggrunde og uddannelser fra AAU og UCN, og netop det faktum at mange øjne og mange veluddannede hjerner til at løse og nuancere var et gennemgående tema, for præsentationen af de seks cases, som lige så mange hold var blevet sat på i 4 uger efter 2,5 uges grundig bæredygtig indflyvning til det nye stofområde.  De grønne rejsehold har i år arbejdet med problemstillinger i virksomheder indenfor bæredygtigt (svanemærket) byggeri, implementering af FN’s verdensmålscertificering, miljøledelse og cirkulær økonomi, bæredygtige forretningsstrategier, ESG-rapporteringer og CSRD (bæredygtighedsrapportering), CCUS, klimaregnskaber og meget mere.

Imponerende løsninger i handlingskataloger


Og én ting er helt sikkert – virksomhederne var alle som én klar til at bruge løsningsforslagene helt eller delvist. For forslagene var imponerende godt arbejde, og i hånden fik virksomhederne udleveret alt det bagvedliggende materiale samt et decideret handlingskatalog til at komme videre på.

Kandidater fortsætter
Flere virksomheder har allerede signet op med kandidater, der skal fortsætte det gode arbejde fra Det Grønne Rejsehold, bl.a. Thisted Cementvarefabrik, DanHatch, H.P. Byg, S.P. Jensen, Aalborg Kommune, Sarah Kruse, Mad med MEST, Nordjyske, DAVA Foods, NBE, Weltklasse, EUC Nord, Jorton, Center for Væredygtighed, Skaarup Malerfirma og Klimaalliancen.

 Og hvis du som virksomhed har brug for ekstra grøn brainpower, så er alle muligheder til stede i det tilbudte efterforløb for de resterende kandidater fra Det Grønne Rejsehold.


Meet & Greet de grønne kandidater
Tirsdag den 14. november og onsdag den 15. november inviterer NBE til ”Meet and Greet” mellem kandidater og virksomheder. Her kan du tilmelde dig og møde kandidaterne, til en uddybende dialog og sparring omkring 4-ugers virksomhedspraktik, løntilskud eller en fast stilling. Alle kandidater er interesseret i alle dele. Kontakt Line Boel eller Line Kristensen for mere information og tilmelding.


FAKTABOKS
Er din virksomhed/organisation/institution interesseret i kvalificeret grøn akademisk arbejdskraft fra Det Grønne Rejsehold? Så kontakt Line Boel tlf. 9156 6620 eller på mail libo@akkc.dk


Det Grønne Rejsehold 2024

Traditionen tro, er der et nyt hold af grønne kursister klar til at blive opkvalificeret og løse cases ude hos virksomhederne til september og oktober igen næste år. 

Kunne din virksomhed være interesseret i at få et hold fra Det Grønne Rejsehold 2024 ud, så kontakt endelig Line Boel på tlf. 9156 6620 eller mail libo@akkc.dk eller tag fat i Line Kristensen på tlf. 9359 9911 eller på likr@akkc.dk  

Forbrugerombudsmanden Christina Toftegaard Nielsen under oplæg hos AKKC.

Nyt e-magasin skal fortælle om netværket

Hvem fik idéen? Hvad er den bedste bæredygtige historie i medlemsskaren? Hvad mener formanden? Netværksmøderne hvad er det egentligt, der sker? Hvorfor er partnerskaber så vigtige, f.eks. med AAU? Aner du hvad Triple Helix er? Hvilke bæredygtige værdier er det, NBE kan tilføre regionen og din virksomhed, organisation og kommune?


Dette er blot et udpluk af de spørgsmål og emner, som NBE vil forsøge at dække i artikler, foto og video i et online-magasin, som der netop nu arbejdes på. Målet er at få endnu et kommunikativt værktøj til at fortælle om netværkets liv udover hjemmeside, nyhedsbreve, LinkedIn og pressearbejde.


Magasinet produceres i sekretariatet, og tovholder er bæredygtighedsjournalist Susanne Kabel.


Har du en kommentar, en historie, et input, så skriv sk@akkc.dk eller ring tlf. 5122 5574. Magasinet rammer din computer i slutningen af 1. kvartal 2024.

KOMMENDE NETVÆRKSMØDER

HAR DU ET HJERTE FOR S?

Så er det kommende netværksmøde i NBE, hvor S’et i ESG har hovedrollen, nok noget for dig. Her bliver der fokus på trivsel på arbejdspladsen, og der er mange gode grunde til at deltage:

  • Opdater din viden om ESG og social bæredygtighed

  • Konkret viden og anvendelige værktøjer, der kan implementeres i din egen virksomhed

  • Netværk og erfaringsudveksling

Vi er glade for at invitere dig til vores kommende netværksmøde, hvor vi vil udforske vigtige aspekter af ESG (Environmental, Social, and Governance) og dykke ned i emnet “S’et” i ESG – Social bæredygtighed.


Mød Jan Kvistborg, bæredygtighedschef i AKKC, Michel Lycoops, direktør i Mad med MEST, Frida Tarp, erhvervskonsulent/socialt ansvar i BusinessAalborg og Peter Boltau, direktør i Actas, der leverer spændende input til dig med et S-hjerte og hvordan du skal indrapportere.


TID: 23. november kl. 7.30-10.00
STED: Aalborg Kongres & Kultur Center


LÆS MERE HER 

Tilmeld dig lige her

VELKOMMEN TIL NYE MEDLEMMER

S.P. Jensen A/S holder til i Svenstrup i den sydlige del af Aalborg Kommune, hvor virksomheden beskæftiger omkring 150 medarbejdere.

Virksomheden har en bred entreprenør profil med både maler, tømrer, elektriker og vvs - og så har de skarp fokus på bæredygtighed! Udover at være ISO14001 og ISO9001 certificeret, arbejder S.P. Jensen også med social bæredygtighed samt støtter lokale miljø- og sociale organisationer.


S.P. Jensen har været én af de seks virksomheder, der i denne omgang har haft besøg af en gruppe fra Det Grønne Rejsehold, som skulle hjælpe S.P. Jensens arbejde med at fordybe sig i FN's 17 verdensmål og få sat arbejdet i organisationen endnu mere i fokus.

Hjemmeside: https://spjensen.dk/

LinkedIn: https://lnkd.in/gC8ZgWra 


Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Nordjylland repræsenterer det tværfaglige fællesskab i Nordjylland for flere end 45 fagforeninger med tilsammen over 110.000 medlemmer. FH er en stor fagorganisation, der ønsker at spille en afgørende rolle i at fremme bæredygtighed og sikre, at arbejdstagerne er en del af denne vigtige bevægelse.


På et indledende møde mellem sekretariatet og FH Nordjylland med bl.a. formand Anna Kirsten Olesen blev dette indsatsområde for FH drøftet sammen med muligheden for evt. at skabe spændende opkvalificerings-uddannelser for FH-medlemmer i Nordjylland.


I en verden, der står over for udfordringer som klimaforandringer, ressource knaphed og social ulighed, vil FH der i Danmark organiserer 1,3 mio. lønmodtagere, spille en afgørende rolle i at sikre, at arbejdstagerne ikke kun er modtagere af bæredygtighedsforanstaltninger, men også aktive deltagere i at forme en bæredygtig fremtid. Deres engagement i bæredygtighed understreger vigtigheden af samarbejde på tværs af sektorer for at nå fælles mål om en mere bæredygtig og retfærdig verden.


Hjemmeside: https://fh-nordjylland.dk/

LinkedIn formanden Anna Kirsten Olesen: (6) Anna Kirsten Olesen | LinkedIn

Solceller får dobbelt effektivitet med teknologi fra AAU

Forskere fra AAU har udviklet et materiale, der gør solceller mere effektive og skaffer mere grøn energi.


Et nyt metamateriale med grundstoffet iridium kan gøre solceller dobbelt så effektive. Det fortæller Kjeld Pedersen, forsker ved Institut for Materialer og Produktion på Aalborg Universitet i en pressemeddelelse udsendt via Ritzau.


Fra varmestråling til elektrisk energi
Han har sammen med Manohar Chirumamilla fra samme institut og i samarbejde med forskere fra TU Hamburg udviklet et materiale, der effektivt kan omsætte varmestråling til elektrisk energi uden for meget tab.


»Man får ikke udnyttet energien ordentligt i solceller i dag,« siger han til Ritzau.

Idéen er, at det nye metamateriale installeres på en komponent, der kan sættes foran for eksempel en solcelle. På den ene side absorberer komponenten så al indkommende stråling for derefter at varme det op til 1000 grader. På den anden side af komponenten udsendes strålingen med en specifik bølgelængde, som er tilpasset pågældende solcelle.


Mere energi fra solcelleparker
Det vil altså være varmen og ikke selve solstrålerne, der omsættes til strøm.

Det er ifølge forskerne et skridt på vejen, som vil sikre, at vi får mere elektrisk energi ud af både nuværende og planlagte solcelleparker, end hvad tilfældet er i dag.


»Effektiviteten af udstrålingen fra et materiale stiger effektmæssigt med temperaturen i fjerde,« forklarer Kjeld Petersen. »Så når vi kan bringe vores materiale op til 1000 grader, fremfor de 800 grader, som nogen tidligere har lavet, så har vi fordoblet effektiviteten,« siger Kjeld Pedersen.


Dyrere og let at skaffe
Iridium er ikke det billigste materiale, men det er let at skaffe, og der skal ikke bruges ret meget af det. Kjeld Pedersen vurderer, at udgiften til grundstoffet langt opvejes af den gevinst, der kommer på den øgede energiudvinding fra materialet på sigt. Tilmed mener han, at materialet kan komme på det kommercielle marked inden for fem år, hvis startup-virksomheder samler teknologien op nu.


Power-to-x og solenergi
Den markante forøgelse af effektiviteten af for eksempel solenergi åbner også op for at bruge teknologien i store energianlæg i forbindelse med power-to-x på energiøer. Derudover kan teknologien bruges som lager, hvor vind- og solenergi bruges til at opvarme materialer. Her kan strålingen fra materialet på et senere tidspunkt generere strøm.

Liftra Holding bliver Entrepreneur Of The Year I Nordjylland

Liftra Holding der forleden vandt EY Entrepreneur Of The Year 2023 i region Nordjylland. De er nu i spil til prisen som Danmarks bedste vækstskaber. Virksomhedens 400 fagfolk leverer udstyr til over 30 lande fra lokationer iDanmark, Spanien, USA, Kina, Polen, Vietnam, Brasilien og Australien.


Liftra i stærkt felt
En perlerække af nordjyske vækstskabere blev mandag den 30. oktober ved et festligt arrangement i Aalborg Kongres & Kultur Center hyldet, men da juryen skulle pege en vinder ud blandt finalisterne Liftra Holding, BILA, DEIF, Daarbak Group og Shapping New Tomorrow blev Liftra kaldt på podiet.


Smarte løsning til vind-industrien
Innovation og udvikling af smarte løsninger til vindmølleinstallationer, og en flot vækst, er blandt det, der har sikret virksomheden Liftra Holding, prisen som årets vækstskaber i region Nordjylland.


Juryen lagde blandt andet vægt på, at Liftra Holding arbejder både højteknologisk, innovativt, bæredygtigt og har en stærk iværksætterånd. De ved, at man skal tænke anderledes for at skabe rigtig succes, og de har fundet en helt ny måde at gøre tingene på i deres branche.

Vi hepper
Den regionale sejr til Liftra Holding gør virksomheden klar til landsfinalen i EY Entrepreneur Of The Year, som finder sted 23. november 2023. Her bliver en af de seks regionale vindere kåret som samlet vinder i Danmark, der deltager i den internationale finale, der finder sted juni 2024 i Monaco. Vi hepper på Liftra…der har været medlem i NBE siden 2021.

NYT OM NAVNE

Fadderen til målet om 70 procent CO2-reduktion er død

Tarjei Haaland, der igennem 50 år kæmpede først mod atomkraft og siden for klimaet, er død, 80 år gammel skriver Klimamonitor.


Alle i ngo-verdenen og alle politikere, der de seneste 30 år har arbejdet med miljø- eller klimaproblematikken, kender navnet Tarjei Haaland. Han blev kendt som en grundig og passioneret modstander af atomkraft og deltog blandt andet i den 80 kilometer lange atomkraftmarch fra Stevns til Christiansborg Slotsplads – i klipklapper. Senere rettede han, gennem sin ansættelse i Greenpeace, fokus mod de ozonlagsødelæggende CFC-gasser, og siden midt-halvfemserne har hans fokus været klimaforandring, senest de højaktuelle klimaudfordringer i landbruget.


Kulstop og CO2-reduktion
I klimasammenhænge skal især to punkter på Tarjei Haalands lange cv fremhæves: I 1990’erne arbejdede han i kulissen med beregninger og argumenter for det, der mundede ud i daværende miljø- og energiminister Svend Aukens (S) kulstop. For få år siden, op til klimavalget i 2019, regnede han sig frem til det mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030, der efter valget blev til dansk klimapolitiks hjørnesten.


Som Jørgen Steen Nielsen fra Information skriver i nekrologen: »Hvor havde mon dagens danske klimaindsats været uden dén beregning?«.

Ny direktør for Teknik, Miljø og Beskæftigelse

Anette Ravnholt overtager 1. november ansvaret for byggeri i Brønderslev Kommune, når hun tiltræder som ny direktør for Teknik, Miljø og Beskæftigelse. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.


53-årige Anette Ravnholt kommer fra en stilling som kultur- og borgerservicechef i Frederikshavn Kommune, hvor hun har været ansat i forskellige stillinger – herunder som konstitueret direktør for Teknik og Miljø – siden 2013. Hun er uddannet cand.jur. fra Aarhus Universitet i 2001.


Vi elsker en god historie og vil så gerne videreformidle dine nyheder. 
Derfor kan du altid kontakte bæredygtighedsjournalist Susanne Kabel på sk@akkc.dk - tlf. 5122 5574. 

Eller husk at send din næste pressemeddelelse til nbe@akkc.dk.

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Pl. 4, 9000 Aalborg, Denmark

Afmeld nyhedsbrev


Email Marketing by ActiveCampaign