Share
Bliv opdateret på nyheder fra netværket og medlemmerne.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

FEBRUAR 2024

Billede af Helle B. Holm, med tilladelse fra AVAS og Helle B. Holm.

Cirkulær økonomi ekspert Claus Stig Pedersen deltager som oplægsholder til NBE generalforsamlingen 2024

SAVE THE DATE! 

NBE Generalforsamling coming up

Vi håber, du som NBE-medlem vil sætte et stort kryds ved torsdag den 18. april fra kl. 14-17.
Gennem vores nye samarbejde med UCN Erhverv, glæder de til at tage imod os til generalforsamlingen på UCN Hobrovej 85, 9000 Aalborg.

Udover det er her, hvor vi kigger tilbage på netværkets indhold, fremdrift og økonomi for 2023, så byder dagen også på et kvalitativt indlæg. I år har vi været så heldige at kunne få booket Claus Stig Pedersen, der siden sidste sommer har været nordisk bæredygtighedsleder i Deloitte Danmark. 


Claus Stig Pedersen er desuden professor i bæredygtighed ved Aalborg Universitet samt Ph.d. i bæredygtighed og business fra DTU. Foruden ansættelser i bl.a. Novozymes i 16 år og Brdr. Hartmann har han også rådgivet om bæredygtighed hos Walmart, Procter & Gamble og Trane Technologies. Derudover har Claus Stig Pedersen siddet i bestyrelser for en række bæredygtighedsorganisationer.


Så sæt optaget ind i din kalender, vi sender dig flere informationer løbende, og tiden vil med garanti være godt brugt på NBE-netværket.

NBE masterclass 2024

Stærk formidling af cirkulær økonomi via webinar

Egentligt kan man give Coronaen æren for, at AAU Planlægning & Bæredygtighed sammen med NBE har sat online-læring i spil. For under den langvarige belejring af en asiatisk virus var det knapt med en af NBE’s kerneaktiviteter – netværksmøderne. Så her opstod ideen og formatet NBE Masterclasses.


Kravlede op ad stigen
Vi var knapt 50 tilmeldte fra bl.a. produktionsvirksomheder, kommuner, socialøkonomiske virksomheder, uddannelsesinstitutioner, rådgivningsfirmaer og forsyningsselskaber til de fem Masterclasses. Vi satte os fem tirsdage fra kl. 9 og en til halvanden time frem sætte os godt til rette foran skærmen sammen med alle de andre, hvor der i gennemsnit deltog over 35 til hver lektion. Vi fik indsigtsfuld viden om cirkulær økonomi præsenteret af Heidi Simone Kristensen, Rikke D. Huulgaard, Mette Alberg Mosgaard, Carla Kornelia Smink og Anja Marie Bundgaard. Præsenteret og formidlet så vi alle kunne være med uanset, hvor man i forvejen befandt sig på den cirkulære økonomis videns-stige.


Effektivt format
Formatet er overraskende effektivt i forhold til tilegnelse, og rummer store fordele bl.a. at man ikke skal transportere sig i et uroligt nyt klimavejr i januar og start februar. Så konklusionen er, at NBE er utroligt glade for de afviklede Masterclasses, og vil gentage og videreudvikle på dem. Næste år gerne med mange flere deltagere (der er jo ligesom ikke nogen begrænsning!) selvom også store virksomheder som Velux, Vedvarende Energi og Aarhus Havn også fandt datavejen til AAU/NBE Masterlass forløbet. De betalte for webinarerne, hvorimod NBE-medlemmers medarbejdere kunne deltage gratis.

Forbrugerombudsmanden Christina Toftegaard Nielsen under oplæg hos AKKC.

Fra venstre: Bæredygtighedschef Jan Kvistborg, Netværks facilitator Line Boel, Direktør for UCN Erhverv Thomas Kastrup-Larsen, NBE-formand og Produktionschef hos MAN ES Kim Nørgaard Nielsen og Chef for UCN act2learn Thomas Fisker Nielsen

Ny aftale skal styrke det grønne arbejdsmarked

Tirsdag i sidste uge kunne NBE sende en pressemeddelelse på gaden. Formand Kim Nørgaard Nielsen fra NBE og Thomas Kastrup-Larsen, direktør for UCN Erhverv fra Professionshøjskolen UCN havde lige sat der underskrift på en aftale om fælles indsats for sammen om at uddanne fremtidens grønne medarbejdere.


Omstillingen til en grønnere fremtid kræver i stigende grad de rette medarbejdere til at løse opgaverne. Derfor indleder Professionshøjskolen UCN og Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark (NBE) nu et nyt samarbejde inden for udviklings- og bæredygtighedsområdet.


NBE har stor viden
Som erhvervsnetværk har vi stor viden om, hvad der rør sig i de nordjyske virksomheder, når det gælder den grønne omstilling. Vi ved samtidig, hvilke kompetencer og færdigheder, virksomhederne i stadigt stigende grad efterspørger, for at kunne understøtte den udvikling. Den viden vil vi meget gerne dele med UCN, som står for at uddanne nogle af fremtidens grønne medarbejdere, siger Kim Nørgaard Nielsen, formand for NBE og produktionschef ved MAN Energy Solutions.


Tættere på hinanden
Han tilføjer, at han håber, aftalen kan bringe de to parter tættere på hinanden, og at man løbende vil evaluere indhold og udbytte af samarbejdet.


Hos UCN glæder man sig over de nye muligheder og forventer, at man blandt andet kan udnytte NBE’s store erfaring i forbindelse med Akademiuddannelsen i Bæredygtighed og Grøn omstilling. På denne deltidsuddannelse bliver medarbejdere netop opkvalificeret med viden om f.eks. ESG-rapportering, udarbejdelse af klimaregnskaber, og hvordan grøn omstilling kan foregå i praksis. 

 - Samarbejdet flugter med UCN’s strategi om at understøtte udviklingen inden for bæredygtighed og grøn omstilling i Nordjylland. Her spiller uddannelse en nøglerolle, for vi får brug for at opkvalificere rigtig mange medarbejdere i de små og mellemstore virksomheder, så endnu flere medarbejdere kan bidrage til at mindske klima- og miljøbelastningen, siger Thomas Kastrup-Larsen, direktør for UCN Erhverv.

KOMMENDE NETVÆRKSMØDER

Tirsdag den 5. marts 2024

Netværksmøde hos Aalborg Forsyning sammen med Nordværk

Vi inviterer dig til en spændende dag, hvor Aalborg Forsyning og Nordværk åbner dørene for et dybdegående kig ind i den grønne omstilling og banebrydende projekter på energifronten. Dette unikke arrangement vil give dig indsigt i de nyskabende løsninger, der former fremtidens bæredygtige energilandskab.

Vær OBS på MEGET få ledige pladser og at mødet kun er for NBE-medlemmer.


LÆS MERE OG TILMELDING HER

Tirsdag den 12. marts 2024

Skab fremtidens løsninger med MUDP

Vi har fornøjelsen af at kunne invitere dig til dette oplysende netværksmøde hos Ragn-Sells, hvor vi har inviteret Marie Louise Rementorp fra MUDP-sekretariatet til at gøre os klogere på mulighederne gennem MUDP. 


MUDP er Miljøministeriets program for støtte til udvikling af fremtidens miljøteknologiske løsninger og afprøvning af teknologi i fuld skala. MUDP støtter virksomheder, der investerer i udvikling af fremtidens miljøteknologiske løsninger - en katalysator for udviklingen af fremtidens miljøteknologiske løsninger. Desuden vil der på mødet delt erfaringer fra virksomheden Ragn-Sells, der har modtaget tilskud, ligesom du vil møde Teknologisk Institut, der har været hjælper og guide på ansøgningsprocessen for Ragn-Sells.


LÆS MERE OG TILMELD DIG HER.


Torsdag den 21. marts 2024

 Co-creation workshop - styrk din virksomheds udvikling gennem fremtidens bæredygtige uddannelse

Vores nye samarbejdsaftale med UCN tager her sit første skridt! Kom og vær med til at præge fremtidens bæredygtige uddannelse og den grønne omstilling for din virksomhed gennem denne workshop faciliteret af UCN Act2Learn og NBE. 


Vi inviterer ledere og bæredygtighedsansvarlige til at dele ekspertise, skabe værdi og samarbejde.


LÆS MERE OG TILMELD DIG HER

Onsdag den 3. april 2024

Himmerland Resort om Governance

I dette næste netværksmøde i rækken, der dækker vores ESG-arbejde lægger Himmerland Resort rum og viden til ift. G’et, der fokuserer på Governance, og vi kigger ind i, hvad der skal til i ”G’et”. Fokus er her på virksomheders ledelsesstruktur, politikker og praksis for god ledelse. Man siger, at god governance er afgørende for en virksomheds langsigtede bæredygtighed og evne til at skabe værdi. Det indebærer at have klare og effektive strukturer og processer for beslutningstagning, ansvarlighed og gennemsigtighed.

Reservér allerede datoen nu. Flere informationer følger.

Onsdag den 10. april 2024

ESG Rapportering: Afmystificering af CSRD-krav med Niras og Erhvervshus Nordjylland

Vi er midt i spændende tider med mange tanker, spørgsmål og idéer om CSRD-krav og det kan være svært, at navigerer og skabe overblik i. 


Derfor vil Yana Ramsheva fra Niras guide os gennem kommende EU-krav om ikke-finansiel rapportering vedrørende bæredygtighed (CSRD). Vi dykker ned i kravene, hvem der påvirkes først, og hvad der skal rapporteres. Yderligere vil der blive præsenteret og diskuteret praktiske ESRS-standarder og konkrete eksempler.

Slutteligt, vil Erhvervshus Nordjylland give en præsentation af muligheder for at søge hjælp til netop dette gennem dem. 


LÆS MERE OG TILMELDING HER

Lisbeth Hove Vibestrup til dette års GF
Tine Bork til dette års GF

Paneldebat t.v. og Miljømærknings Direktør Martin Fabiansen t.h.

Milliardstor indkøbsmuskel skal rykke frem til grøn

Det offentlige Danmark har en indkøbsmuskel på sammenlagt 448 mia. kr.! Den lader vi lige stå et øjeblik. Og da borgmester i Aalborg Kommune, Lasse Frimand Jensen, gik på scenen til den store februar-konference ”Indkøb i Nordjylland: Indkøb, der kan og vil mere”, satte han tal på kommunens indkøbsmuskel, og den lyder på 5,7 mia. kr.


Konference samlede Nordjylland
Konferencen i AKKC var arrangeret af Miljømærkning Danmark og NBE på initiativ af Tobias Bøgeskov Eriksen, byrådsmedlem (S) i Aalborg Kommune, og havde samlet flere end 110 deltagere lige fra politikere, virksomheder, indkøbere og leverandører på tværs af det private og offentlige.


Tankespind for 465 mia.
For naturligvis er det offentlige sig sin enorme indkøbsmuskel bevidst, og i dag arbejdes der på mange fronter for at sikre flere bæredygtige indkøb, der reguleres på forskellige vis via f.eks. indkøbspolitikker, -aftaler og herunder køb efter miljømærker, men der er plads til et stærkere skifte mod flere grønne offentlige indkøb. Konferencedagen satte fokus på, hvordan Nordjylland gennem samarbejde og dialog kommer helt i front med mere bæredygtige indkøb – og samtidig kan være med til at trække hele landet i en grønnere retning.

Som en paneldeltager udtrykte det: Vi kunne jo spinde den tanke, at hvis man fra i morgen flyttede indkøb for 465 mia. kr. over til kun at bruges på grønnere, kvalitative produkter, så skete der noget.


Samtalen skal fortsætte
Fra scenen flød det med relevante og kvalitative indlæg fra både politikere, Miljømærkning Danmark og virksomheder. Konferencesalen emmede af en fortættet og åben stemning, der ligesom ville indsuge så meget som muligt af denne vigtige dagsorden for Nordjylland og for Danmark. Da Miljømærkning Danmarks direktør, Martin Fabiansen takkede af for dagen, var det ikke med et farvel men mere et på gensyn. For samarbejder, samtaler og symbioser, systematisk viden skal sættes på skærmen hele tiden.


Læs også artikel fra Miljømærkning Danmark om konferencen.

DET SKER HOS MEDLEMMERNE

Vækst Via Viden Kick-Off

Kom og vær med til en eftermiddag fyldt med spændende oplægsholdere, inspirerende virksomhedscases og unikke netværksmuligheder med både virksomheder og de mange aktører bag samarbejdet Vækst Via Viden.


Siden 2016 har et bredt partnerskab indenfor erhvervsfremme-, uddannelses- og beskæftigelsesområdet stået bag indsatsen Vækst Via Viden. Indsatsen er en succes, og derfor har et enigt KKR Nordjylland besluttet, at den nordjyske succes skal permanentgøres.


Vækst Via Viden skal derfor være standardmodellen for samarbejde, når virksomheder skal have hjælp til at finde deres næste - eller første - højtuddannede medarbejder eller studerende.
Vækst Via Viden er unik i sin konstruktion og findes ikke magen til i Danmark.


Arrangementet er for private nordjyske virksomheder, borgmestre, relevante politikere, direktører, chefer, afdelingsledere og ikke mindst medarbejdere fra de mange samarbejdspartnere i Vækst Via Viden.


Torsdag den 7. marts
kl. 13.00-16.30
Arrangør Erhvervshus Nordjylland

Deltagelse er gratis
Læs mere HER

NYE MEDLEMMER

VELKOMMEN TIL ET NYT MEDLEM – LOXAM

Om det er en dumper, en lift eller en letvogn, så kan LOXAM Danmark klare det. Med en samlet maskinpark på flere end 30.000 enheder er koncernen førende inden for udlejning af maskiner og materiel til bygge- og anlægsbranchen, industri og håndværksbranchen. Selv beskriver LOXAM deres kerneopgave som problemløsning – at bygge- og renoveringsprojekter bliver færdige til tiden og til prisen.


DET KAN DE
Firmaet har eksisteret i over 50 år og har i alt 37 afdelinger her i landet. Koncernen opkøbte i 2021 JM Trykluft, som nu er en selvstændig del af LOXAM-familien.

Udlejningskonceptet består af tre forskellige afdelinger – Module, Access og Rental. Hver afdeling er specialiseret inden for forskellige typer maskiner og materiel.


GRØN PROFIL
LOXAM har en ambition om at gå forrest i omstillingen til en emissionsfri flåde ved at investere massivt i den nyeste teknologi. Det er blandt andet batterimateriel, der er bedre for klimaet og samtidig bidrager til et sundt arbejdsmiljø.

Virksomheden har forpligtet sig til at nedbringe dens direkte udledning med 50 procent og indirekte udledninger med 30 procent i 2030.

LOXAM er ISO og DRA certificeret.


Vi kender allerede til LOXAM her i NBE – i efteråret løste en gruppe kandidater fra Det Grønne Rejsehold nemlig en case for virksomheden. Derfor er vi også ekstra glade for nu at kunne byde koncernen velkommen som medlem af vores netværk.


Hjemmeside: Udlejning af materiel - til erhverv og private - Loxam

LinkedIn: LOXAM Danmark: Oversigt | LinkedIn

Gamle vindmøller fra Nordjylland bliver afskærmning i parkeringshus i Skåne

Hvad stiller man op med 57 vindmøllevinger på 23,5 meter i bedste materialer, der er blevet for små til fremtidens fossil-frie el-produktion – og som bestemt ikke skal ende på lossepladsen?


For Vattenfall, der stod med 19 gamle vindmøller fra den nedtagne vindmøllepark ved Nørre Økse Sø i Nordjylland, blev svaret et parkeringshus i Lund i Skåne, det fortæller Vattenfall Media Relations i en artikel på hjemmesiden.


Arkitekt Jonas Lloyd i Lund lancerede ideen om at skære møllevingerne op, så de kan bruges i et nyt lokalt parkeringsanlæg, hvor facaderne skal være åbne af sikkerhedsmæssige hensyn. Med de nordjyske vindmøllevinger får man både gavn af hårdføre materialer og undgår at skulle indkøbe andre nye byggematerialer med potentielt store klimaaftryk som f.eks. beton eller stål. 


Læs hele artiklen HER

Bæredygtighedens Oscar

Så kom årets opgørelse over, hvem der igen er at finde blandt verdens mest 100 bæredygtige virksomheder ifølge Corporate Knights’ Global Top-100 indeks på basis af 6733 undersøgte virksomheder. 


Og selvom de danske virksomheder generelt er dalet lidt ned ad listen, så kan vi som et globalt miniput-samfund nok godt være stolte at fem danske virksomheder er på listen, og nogle indtager positionen som bedst i klassen, hvor Coloplast er verdens mest bæredygtige medicoselskab, men Ørsted i denne økonomiske modvinds-tid kan varme sig lidt ved for femte gang at være verdens mest bæredygtige energiudvikler. 


Vestas, Chr. Hansen og Novozymes er ligeledes blandt verdens 100 mest bæredygtige. Årets no. 1 er australske Sims Ltd, der udvinder og genanvender metal fra skrot.




Vi elsker en god historie og vil så gerne videreformidle dine nyheder. 
Derfor kan du altid kontakte bæredygtighedsjournalist Susanne Kabel på sk@akkc.dk - tlf. 5122 5574. 

Eller husk at send din næste pressemeddelelse til nbe@akkc.dk.

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Pl. 4, 9000 Aalborg, Denmark

Afmeld nyhedsbrev


Email Marketing by ActiveCampaign