Share
Bliv opdateret på hvad der er sket i netværket den sidste måned..
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

APRIL 2024

Netværksmøde 10/04/2024 - ESG Rapportering: Afmystificering af CSRD-krav med Niras og Erhvervshus Nordjylland

Bæredygtighedsrapporteringens gådefulde verden

Tredive morgenfriske deltagere mødte onsdag op til et netværksmøde hos Erhvervshus Nordjylland, for at få afmystificeret det komplekse emne om CSRD og ESG-rapportering.


Afmystificering påbegyndes

Som Rasmus Lie Nielsen fra Niras selv påpegede i sit oplæg: Selvom CSRD virker overvældende så er det hans håb, at vi alle gik fra mødet med nyfunden inspiration på at springe ud i ESG-rapportering. Så sammen med en overskuelig gennemgang af hvad der er værd at vide om CSRD, tilbød han også grundige anbefalinger til hvordan man kan tilgå opstarten af arbejdet. Der blev lagt vægt på at lave en dobbelt væsentlighedsanalyse og nedsætte et robust team til at varetage bæredygtighedsarbejdet – og at det er en rigtig god idé at starte i god tid.


Yana Ramsheva, også fra Niras, tog over for at fortælle om den frivillige bæredygtighedsrapportering. VSME-standarden, altså standarderne for frivillig bæredygtighedsrapportering for SMV’er, fungerer som en assistance til de mindre virksomheder som endnu ikke rammes direkte af CSRD og består af standarder i form at tre forskellige moduler – Basismodulet (Basis Module) (minimumskrav), Beskrivelsesmodulet (Narrative Module) og Forretningsforbindelsesmodulet (Business Partners Module).

Der er hjælp af hente

Efter et væld af information og potentielt mange nye opgaver fra Niras’ oplæg, der står og banker på døren, fulgte et oplæg af Kristina Overgaard Zacho fra Erhvervshus Nordjylland om deres ’grønne’ puljer. Her er der nemlig hjælp af finde i form af tilskud til finansiering af rådgivning, kompetenceløft, hjælp med komme i gang med ens CO2-regnskab samt sparringsforløb.

Mødet var præget af stort engagement fra deltagerne med opklarende spørgsmål og interessante kommentarer. En klartunget deltager påpegede, at ens medarbejdere er en gylden ressource og at det er væsentligt at inddrage dem tidligt i processen i en dialog med formål om at definere hvad bæredygtighed er for dem, for at sikre at de ’grønne’ værdier forgrener sig i hele virksomheden. Og hvis medarbejderinddragelse også er noget der står højt på jeres agenda, så opfordrer vi til at deltage i NBE netværksmødet 29. maj, hvor vi ser nærmere på medarbejderinddragelse - både generelt og i bæredygtighedsregi. Tilmeld dig her.

GENERAL FORSAMLING 2024

På billedet ses Anders Nørgård og Vicki B. F. Frederiksen fra UCN Act2learn

NBE generalforsamling 2024, hvor Claus Stig Pedersen kommer og holder oplæg om hans arbejde gennem de sidste 25 år med cirkulær økonomi. 

Sidste chance!

Hvis du endnu ikke har taget beslutningen om, dels det spændende foredrag med en af de helt tunge inden for bæredygtighed, professor ved AAU og siden sidste sommer nordisk bæredygtighedsleder hos Deloitte Danmark, dels selve generalforsamlingen i NBE – så er det nu. Sidste mulighed for tilmelding er mandag den 15. april. Tilmeld dig HER. Man kan naturligvis vælge kun at deltage i generalforsamlingen.


Del 1

Dagen former sig som omtalt i to dele. Vil du have et input fra en af de bedste danske forskere og ledere med en imponerende baggrund inden for miljøvidenskab og bæredygtighed, så skal du møde Claus Pedersen, hvis ekspertise spænder over en bred vifte af emner inden for bæredygtighed, herunder klimaforandringer, ressourceeffektivitet, og miljømæssig påvirkning af industrien.


Han har rådgivet regeringer, virksomheder og internationale organisationer om strategier til at integrere bæredygtighed i deres politikker og praksis. Hans ekspertise og engagement har gjort ham til en eftertragtet stemme inden for bæredygtighedsdiskussioner på verdensplan. I en tid med stadig stigende miljømæssige udfordringer er Claus Stig Pedersens viden og engagement en uvurderlig ressource, som du nu kan opleve den 15. april i den første afdeling af generalforsamlingen fra kl. 13.30-15.00.

 

Del 2
Selve generalforsamling fra kl. 15.15-17.00 kører helt efter vedtægterne, som du kan læse HER. Men inden vi kommer dertil, kommer borgmester Lasse Frimand Jensen forbi og åbner generalforsamlingen og sætter ord på NBE’s rolle i den grønne omstilling. Også den tidligere borgmester dukker op, nuværende direktør i UCN Erhverv act2learn, Thomas Kastrup-Larsen giver sit input til, hvilken rolle samarbejdet med NBE og opkvalificering af medarbejderne byder på.

NYT FRA MEDLEMMER

Forbrugerombudsmanden Christina Toftegaard Nielsen under oplæg hos AKKC.

En varmepumpe fra MAN Energy Solutions

MAN Energy Solutions leverer verdens
største varmepumpe til Aalborg Forsyning

Aalborg Forsyning har bestilt MAN Energy Solutions til at levere et nøglefærdigt varmeproduktionsanlæg med en samlet varmekapacitet på 132 MW med tre MAN-varmepumper. Hver enhed har en kapacitet på 44 MW, hvilket gør dem til de største varmepumpeenheder, der nogensinde er installeret i et fjernvarmeværk på verdensplan.

Samlet set vil anlægget levere omkring 550.000 MWh varme årligt, hvilket dermed vil reducere CO2-udledningen med 160.000 tons årligt sammenlignet med Aalborgs nuværende, kulfyrede kraftværk, der er planlagt til lukning i 2028.

Dette store projekt viser, hvordan vedvarende energi kan udnyttes uden for elnettet til opvarmning af boliger og fabriksfaciliteter. Fremadrettet vil en sådan sektorkobling være afgørende for fremskridt i den globale indsats for at reducere kulstofemissionerne, sagde Uwe Lauber, administrerende direktør for MAN Energy Solutions for nylig til Børsen.

Foto: teknologisk institut

Tæppefliser skal være cirkulære om to år

Fibertex, Ege Carpets og Marius Pedersen – alle tre medlemmer af NBE – har sammen med Shark Solutions og Teknologisk Institut, der leder udviklingsprojektet cirkulære tæppefliser, sat sig for at et meget svært genanvendeligt produkt fra 2026 skal være cirkulært, og kunne produceres i stor skala.

Om blot to år skal størstedelen af materialerne fra tæppefliser kunne adskilles i renefraktioner og indgå i nye tæpper. Den kommercielle cirkulære løsning bliver den første af sin art på markedet.

Fra lineær til cirkulær produktion
– Tekstilvirksomhederne står med mange af de samme udfordringer i den grønne omstilling. De skal gå fra en lineær produktionsform, hvor varerne bliver produceret, brugt og siden kasseret, til en cirkulær, hvor brugte tekstiler kan blive til nye tekstilprodukter. Det kræver nye samarbejdsformer, og derfor har vi her samlet aktører, der kan blive starten på en ny cirkulær forsyningskæde for tæppefliser, fortæller projektleder Aisha Rafique fra Teknologisk Institut til Ritzau.


Adskille og genanvende
Projektet har derfor fokus på at kunne adskille og genanvende materialerne, og sigter efter at opnå en høj genanvendelsesgrad af post-consumer tæpper. Også nålefilten på bagsiden af tæpperne skal kunne genanvendes i nye fliser. Målet for konsortiet er derved at sætte nye standarder for cirkulær tekstilproduktion.


Ege Carpets har allerede demonstreret i deres laboratorie, at det er teknisk muligt at adskille lagene. Næste skridt bliver derfor at forbedre teknologien og vise, at den også er økonomisk og miljømæssigt bæredygtig i stor skala. Projektet er støttet af MUDP under Miljøministeriet.

NYT FRA SEKRETARIATET

Chokolade, blomster eller et lille stykke urørt dansk skov?

Når NBE byder gæster ind til netværksmøder, generalforsamling, bestyrelsesmøder eller andre aktiviteter, så står valget tit mellem chokolade eller blomster, hvis der skal gives noget.

Nu har kreative hoveder fundet på en lille ting, som ligger bedre til NBE’s dna. Man køber simpelthen et skovcertifikat. Med det lille beløb støtter man 10m2 mere urørt dansk skov. Måske ikke det der ændrer det helt store på verdens CO2 udledning, men som en markering af at vi gerne vil have meres skov med f.eks. elge, vildsvin, bæver, vildhest, bæver eller bison tilbage til i Danmark.


Verdens Skove er en dansk miljøorganisation, der arbejder for bevarelse og bæredygtig brug af verdens skove. Det frivillige arbejde er kernen i Verdens Skove. Foreningen skaber handlemuligheder for folk, der vil være med til at bevare verdens skove, og er støttet af den danske stat.  

KOMMENDE NETVÆRKSMØDER

NBE generalforsamling - torsdag den 18. april kl. 13.30 - 17.00

Foredrag og generalforsamling

Sidste tilmelding 15. april HER


Foredrag ved professor i bæredygtighed ved Aalborg Universitet samt Ph.D. i bæredygtighed og business fra DTU og nuværende er ansat hos Deloitte som nordisk bæredygtighedsleder. Foruden ansættelser i bl.a. Novozymes og Brdr. Hartmann har han også rådgivet om bæredygtighed hos Walmart, Procter & Gamble og Trane Technologies. Derudover har Claus Stig Pedersen siddet i bestyrelser for en række bæredygtighedsorganisationer.


Generalforsamling efter vedtægterne.


LÆS MERE HER

Torsdag den 25. april kl. 14.00 - 16.30

Netværksmøde med Advent Technologies og Loxam

Kom med indenfor hos Advent Technologies, når vi dykker ned i nogle af de nye muligheder grønne energiløsninger tilbyder, og hvilke udfordringer der kan være.


Gode grunde til at være med: 

 - Unik indsigt i mulighederne med grønne energiløsninger. 

 - Forståelse for elektrificering i bygge- og anlægsindustrien. 

 - Netværksmulighed.


Netværksmødet er åbent for alle – både med og uden medlemskab af NBE. 
LÆS MERE HER

Tirsdag den 14. maj kl. 10.00-17.30 

Netværksmøde i Thy med Green Hub Denmark og Klima Alliancen Thy (KAT)

Smarte energisystemer og CO2 reduktion

Kom med til Thy og bliv inspireret på optimeret energi og ressourceudnyttelse. En invitation til at tænke anderledes, tænke mere cirkulært og handle mere bæredygtigt.


Gode grunde til at være med: 

 - Indsigt og praktiske eksempler i intelligente energiforsyningsløsninger. 

 - Mulighed for nytænkning og nye samarbejdsmuligheder. 

 - Netværk og erfaringsudveksling.


Netværksmødet er åbent for alle – både med og uden medlemskab af NBE. 
LÆS MERE HER

Onsdag den 29. maj 2024 kl. 13.00-17.00

Netværksmøde hos HimmerLand med S.P. Jensen

G'et i ESG: Et netværksmøde om Governance, bæredygtighed og medarbejderinddragelse

Velkommen til en inspirerende eftermiddag hos HimmerLand, hvor vi udforsker Governance-aspektet i ESG-frameworket og deler værdifulde indsigter om bæredygtighedsstrategier og medarbejderinddragelse. Programmet giver en hands-on erfaring med konkret viden og åbner op for meningsfuld dialog.


Gode grunde til at deltage…

– G’et i fokus: medarbejderinddragelse som katalysator for succes
– Konkret viden og anvendelige værktøjer, der kan implementeres i din egen virksomhed
– Netværk og erfaringsudveksling


Netværksmødet er åbent for alle – både med og uden medlemskab af NBE. 
LÆS MERE HER

NYE MEDLEMMER

Velkommen til nyt medlem: Gotcha

Velkommen til det aalborgensiske brandbureau Gotcha, der har sit domicil på Alexander Foss Gade i hjertet af Eternittens gamle område. Bureauet kendetegner sig selv ved, at de ønsker at være meget mere for deres kunder end blot en enkelt leverance, og så et goodby! Bureauet brænder for og er specialiserede i at udforme og eksekvere effektfuld og nogle gange dristige kommunikationsløsninger for ambitiøse brands, skriver de på deres hjemmeside. 


Det forholdsvis unge bureau fra 2016 har med sine godt 25 medarbejdere allerede markeret sig stærkt, og har på kundelisten nogle velkendte nordjyske virksomheder som Skallerup Seaside Resort, Nordsøen Oceanarium, Aalborg Portland, AKKC, Musikkens Hus, og Region Nordjylland men også virksomheder som Eurowind Energy, Ambercon, Keflico, Roblon og Randers Tegl.


Brandbureauet udfører opgaver inden for Branding, Strategi, Visuel identitet, Kampagner, Web & digital, Marketing, SEO, Sociale medier, Annoncering, Grafisk design og Film & motion graphics. Gotcha drives og ejes af de tre partnere Rasmus Brostrøm, Brian Klit Larsen og Heidi Lüdeking Kaalund. 


Gotcha fortæller om virksomhedens bevæggrund for at melde sig ind i NBE: Vi ønsker som brandbureau at tage et større ansvar inden for hele ESG-paletten. Både i forhold til den rådgivning og de løsninger, vi giver vores kunder, men også i forhold til vores egne tiltag. At indgå i et fælles netværk giver god mening for os, så vi både kan drage nytte af andres erfaringer, og så vi kan bidrage med vores. Den bæredygtige agenda er relevant for os alle i et eller andet omfang. Og vi ønsker at bidrage, hvor vi bedst kan.  


Hjemmeside: https://gotcha.dk
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/gotchabrandbureau/

Velkommen til nyt medlem: Trefadder Danmark

Trefadder i Norge blev startet af iværksætter Anders Kristiansen, der ønskede at skabe arbejdspladser i distrikterne og samtidig øge hastigheden af den grønne omstilling.


Trefadder er ekspanderet til København og Hjørring
Virksomheden med base i Haugesund er ekspanderet til Danmark, hvor man ud fra to lokationer hhv. i København og Hjørring sælger klimakompensation ved at plante klimaskove bl.a. i Lyngdal, Ålesund og Trondheim.


Store skovmuligheder i Vestnorge
Trefadder har stort fokus på dokumentation, troværdighed og på at give virksomhederne markedsføringsmæssig værdi, samtidig med at det gør en reel forskel på opsamling af CO2. Det norske miljødirektorat har beregnet, at Norge kan plante klimaskov svarende til en CO2 opsamling på 447 millioner ton. Norges årlige udledning er cirka 49 millioner ton CO2. Norge har derfor gode forudsætninger for klimaskov, især langs vestkysten, der har ledige områder og i mindre grad påvirkes af albedo-effekten.


HJEMMESIDE: https://trefadder.dk
LINKEDIND:  direktør og medstifter af Trefadder Danmark - Jens Christian Mølbjerg - https://www.linkedin.com/in/jens-christian-m%C3%B8lbjerg-a7031248/


TANKER FRA NETVÆRKSMØDERNE...

God dialog under udvælgelsen af de vigtigste emner til en uddannelse. 

Co-Creation workshop hos UCN act2learn

Halløj derude – hvilke kompetencer mangler I?

Som et resultat af den nylige indgåede samarbejdsaftale med UCN act2learn Erhverv bød vi i samarbejde ind til en workshop-eftermiddag hos professionshøjskolen under overskriften Co Creation Workshop - styrk din virksomheds udvikling gennem fremtidens bæredygtige uddannelse

Input til akademiuddannelse
Formålet var at få konkrete og brugbare input til, hvilke kompetencer det virksomhederne mangler hos nuværende og kommende medarbejdere. Hele processen blev styret med sikker hånd af udviklingskonsulenterne Medina Fejzic og Suzette Andersen. De deltagende virksomheder delte deres erfaringer for at bidrage til at sammensætte det helt rigtige program for akademiuddannelsen 'Bæredygtighed og Grøn omstilling.

Kommentar kaldte på smil
Der var smil over hele linjen, da dagens kommentar til spørgsmålet om at identificere en målgruppe var på programmet: ”er der nogle, for hvem det ikke er relevant at vide noget om bæredygtighed”!

Skal teknologisk projekt gøre din virksomhed grønnere?

Hvis det er de tanker, der gøres i øjeblikket, så er det måske en god idé at rette noget opmærksomhed på den statslige støtteordning MUDP (Miljøteknologisk Udviklings- og DemonstrationsProgram), som støtter udvikling, test og demonstration af miljøeffektive teknologier - altså teknologiudvikling der gør en positiv forskel og effekt for miljøet.


Hands-on erfaringer fra projekter
NBE gav på et netværksmøde i marts de deltagende virksomheder hjælp på vejen, da vi havde besøg af Marie Louise Rementorp fra MUDP sekretariatet samt Pia M. Johansen fra Ragn-Sells og Julie Trads fra Teknologisk Institut.


På netværksmødet var der fokus på processen med at søge midler, men også hands-on erfaring fra de indledende faser som Teknologisk Institut har stor erfaring med samt det at være i processen. Det var en situation som Ragn-Sells, der i Nørresundby driver et genbrugsanlæg som håndterer alle typer pap, papir, plast, affald, træ, nedbrydnings- og byggeaffald samt organisk affald, kunne fortælle om.


135 mio. kroner i 2024
I år har MUDP cirka 135 mio. kr. til projekter heraf er 10 mio. kr. reserveret til projekter med fokus på klimatilpasning. Læs mere om mulighederne for støtte her: https://mudp.dk/

VÆRD AT VIDE...

En ny milepæl for sol- og vindenergi

Vindmøller og solceller stod i 2023 for næsten to tredjedel af Danmarks elforsyning. Strømforsyningen i Danmark kom i 2023 for 63 procents vedkommende fra sol- og vindkraft, fortæller Energistyrelsen.

Udbygning af solcelleanlæg, højere produktion af biogas samt en mindre stigning i vindkraft, fik tallet til at markere en ny milepæl i Danmark. For 2024 ser udviklingen, der hovedsageligt var båret af den rekordstore udbygning af solenergi, dog ikke nær så markant ud.


Aalborg Portland reducerer CO2-udledning med 14 procent

Som Danmarks største CO2-udleder arbejder Aalborg Portland benhårdt på at nedbringe CO2-indholdet i den hvide røg, der signalerer storproduktion af cement. I de seneste to år er det lykkedes virksomheden at reducere udledningen med 14 procent, og det svar til 543.000 tons CO2, fortæller Portland. 

Virksomhedens mål er at reducere med 73 procent i forhold til 2021-udledningen inden 2030. Største årsag til reduktionen er udskiftning af fossile brændsler fra olie, kul og petroleumskoks med sorteret affald eller biomasse f.eks. fra skaller af cashewnødder. 


Danskerne er klimabekymrede, men mange tøver med ændringer

Andrea Veggerby Lind, er ph.d. i klimakommunikation og politisk psykologi ved Københavns Universitet, og hun har sat sig for, sammen med andre forskere, at undersøge, hvilke holdninger der findes i den danske befolkning til klimaspørgsmålet. Og de første resultater viser, at de fleste danskere hører til under det segment som forskerne kalder de forsigtige.


For dem virker klimaforandringer som en betydelig trussel, men de har svært ved at overskue, hvor meget klimaet vil påvirke deres eget liv og hverdag eller hvilken rolle de spiller i den grønne omstilling, og det gør dem træge med at skabe egne ændringer, fortæller Lind til videnskab.dk.

I interview-undersøgelsen blev svarene delt ind efter klimagrupper, nemlig tvivlerne, de indifferente, alarmerede, vagtsomme, ambivalente og forsigtige. De tre grupper, de indifferente (17%), de ambivalente (13%) og de forsigtige (27%) udgør over halvdelen af befolkningen, så her er et stort potentiale for at skabe omstilling.


Til gengæld er de alarmerende, som der måske ikke fornægter, men dog afviser at det skulle være menneskeskabte forandringer ikke værd at bruge krudt på. De er få, men larmer mere end de andre grupper, og er derfor mere synlige.


ESG-værktøjer der virker i praksis og udvikler

Industriens Fond og Aarhus Universitet er gået sammen om at udvikle ny viden og konkrete værktøjer, der styrker små og mellemstore virksomheders ESG-indsats. 


Omfattende ESG-rapporteringskrav
I 2024 og de efterfølgende år bliver det fælleseuropæiske bæredygtighedsdirektiv, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), rullet ud. I begyndelsen er det alene de allerstørste børsnoterede virksomheder, med flere end 500 ansatte, der bliver omfattet af direktivet. Men hen over de kommende år bliver flere og flere virksomheder omfattet af direktivet, som indeholder omfattende ESG-rapporteringskrav. 


-       Mange danske SMV-virksomheder, særligt i produktionssektoren, er leverandører til store koncerner og rammes dermed indirekte af de nye rapporteringskrav gennem værdikæden,” siger programleder for bæredygtig produktion hos Industriens Fond, Anders Ziegler Kusk i en pressemeddelelse.


Praksisnært værktøj 
Det er vigtigt, at rapporteringen bliver værdifuld for den enkelte virksomhed, så det ikke bare er noget man laver, fordi man skal. Derfor støtter Industriens Fond udviklingen af nogle praksisnære værktøjer, som virksomhederne kan bruge til at omsætte ESG-rapporteringen til innovative forretningskoncepter, konkurrenceevne og vækst.


1000 SMV’ere skal med
Industriens Fond støtter projektet med næsten seks millioner kroner og projektaktiviteterne forventes at blive gennemført i løbet af de næste tre år. Alt i alt er ambitionen, at minimum 1.000 virksomheder har tilgået værktøjerne senest et år efter at de er færdigudviklede. 

Læs mere om projektet her.


Vi elsker en god historie og vil så gerne videreformidle dine nyheder. 
Derfor kan du altid kontakte bæredygtighedsjournalist Susanne Kabel på sk@akkc.dk - tlf. 5122 5574. 

Eller husk at send din næste pressemeddelelse til nbe@akkc.dk.

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Pl. 4, 9000 Aalborg, Denmark

Afmeld nyhedsbrev


Email Marketing by ActiveCampaign