Share
Læs om kommende og sidste måneds begivenheder.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

APRIL 2023

Billede af Helle B. Holm, med tilladelse fra AVAS og Helle B. Holm.

Deltog i stort landsdækkende projekt

AVAS øjner fremtidige forretnings-muligheder der modnes i øjeblikket

I det store landsdækkende, og nu afsluttede, projekt GCO – Grøn Cirkulær Omstilling – var NBE partnere sammen med syv andre i Danmark. I vores landsdel betød det, at NBE har haft flere end 40 virksomheder og organisationer i forløb. NBE Nyhedsbrevet har talt med AVAS – Aalborg Vognmandsforretning med base i Nørresundby. Hvad har deltagelsen betydet for deres tænkning og forretningsudvikling?
Helle B. Holm er ansvarlig for miljø & projekter i virksomheden, og vi stillede hende en række spørgsmål på baggrund af deres projektformulering, måske lidt hurtigt kun tre måneder efter projektets afslutning! Men vi var nysgerrige - hvordan er det så gået?
"AVAS har i mange år kørt med affalds-/ressource containere. Her har vi kunne se, at en stor del af det, vi kørte til forbrænding eller til sortering, ville kunne genbruges eller genanvendes. Derfor ser vi et potentiale i at få arbejde med disse containerne – og få sorteret de materialer fra, som kan genbruges", fortæller Helle B. Holm.

Forventer efterspørgsel
AVAS valgte derfor i projektet, at satse på at dykke ned i salg af genbrugsmaterialer sammen med sand og grus samt at udsortere ”ressource-containere”.

De kommende år vil der bl.a. som følge af nye BR23-krav til CO2-beregninger og max. CO2-aftryk på bygninger over 1.000 kvm sandsynligvis komme en efterspørgsel fra klimainteresserede kunder som f.eks. kommuner, virksomheder, håndværkere og private borgere.
Den er dog ikke slået voldsomt igennem endnu. 

"Der er endnu ikke den store efterspørgsel; Men vi mærker, at der kommer andre krav i forbindelse med DGNB til bl.a. afrapporteringer. Og med det nye bygningsreglement, der nu er trådt i kraft, forventer vi fortsat, at det bliver mærkbart", forudser AVAS-medarbejderen.


Udfordringer forude
For at AVAS for alvor kan implementere resultaterne fra GCO-projektet i deres forretningsstrategi, ligger der nogle udfordringer forude. Dels skal der søges en miljøgodkendelse for at måtte håndtere affald/ressourcer. Dels skal der forventet findes en finansiering på 6-8 millioner kroner, som virksomheden endnu ikke har adresseret. Begge store arbejdsopgaver er nødvendige for at gå ind i denne nye forretningsdel, der estimeret kan give en meromsætning på 1,6 mio. kr. årligt, men som også er noget anderledes end kerneforretningen transport.

 

Kigger efter partnere
I øjeblikket kigger AVAS sig om i landskabet for at finde nye partnerskaber både byggevareproducenter og affaldsbehandlere. AVAS har fået en del viden i eget hus. Herforuden forventer virksomheden, at partnerskaber og samarbejde omkring ressourcerne vil bidrage til øget viden.

Virksomheder sparer pt.
AVAS har i projektet også kigget indad for at få øje på CO2 besparelser, og der var to felter indlysende. Naturgassen skulle fases ud ift. fjernvarme, og det arbejde er igangsat. Og så fik kunderne tilbudt at kunne køre på 2. generations biodiesel HVO.

"Desværre har vi pt. færre kunder, som får udført kørsel med HVO. Her er det virksomhedernes/organisationers økonomiske formåen, hvor de har valgt at gå væk fra den grønne transport lige i øjeblikket. Men vi håber, at det retter sig igen", slutter Helle B. Holm.


På billedet ses Anders Nørgård og Vicki B. F. Frederiksen fra UCN Act2learn

NYT MORGENNETVÆRKSMØDE

Hvordan får du mere kvalificeret arbejdskraft
til arbejdet med den grønne omstilling?

Er du og din virksomhed i gang med grøn omstilling? Eller har I et ønske om at komme i gang, men ved ikke hvordan I skal starte? Så er I slet ikke alene.

Den grønne omstilling har fart på - efterspørgslen efter grøn produktion og bæredygtige forretningsmodeller er blevet hverdag i den moderne virksomhedsdrift.

For langt de fleste virksomheder kræver det nye perspektiver og ikke mindst nye kompetencer at igangsætte og arbejde værdifuldt med grøn omstilling. Og hvordan kommer man så i gang? Hvor lang tid tager det, og hvad kræver det?


Alt dette og meget mere kan du få svar på, når NBE besøger UCN act2learn torsdag den 27. april fra kl. 7.30-9.00 med det formål at blive klogere på, hvordan I kan få mere kvalificeret arbejdskraft til at arbejde med den grønne omstilling.

LÆS HELE PROGRAMMET HER OG TILMELD DIG.

 

Er du ikke NBE-medlem, og ønsker at høre mere, så kontakt venligst Line Boel, Network Facilitator, tlf. 9156 6620, libo@akkc.dk

Forbrugerombudsmanden Christina Toftegaard Nielsen under oplæg hos AKKC.

Undgå greenwashing er ikke svært

Brug ét af de 10 bud

Forbrugerombudsmanden Christina Toftegaard Nielsen var i den grad oplagt til et møde med over 80 NBE’ere og AKKC-sponsorer, da hun for første gang tog sit ”Roadshow” til Aalborg, som hun med glimt i øjet kaldte indlægget med masser af paragraffer og regler. Hun tog det dog hurtigt helt ned på jorden, eller hvor den slags bud er formuleret:

 - "I kender selv løsningen, og den er enkel. Tænk blot på ét af de 10 bud! Du må ikke lyve", sagde hun med smil om munden og i øjnene, foran den oplagte, store forsamling i Aalborg Kongres & Kultur Center.

Budskabet blev så også lige udvidet til at lyve også omfatter overdrivelse og forkerte udsagn.

For 28 mio. kr. flere jurister
Ombudsmandinstitutionen har over fire år fået tilført ekstra 28 mio. kroner til at forfølge sager vedr. greenwashing eller med mere juridiske termer, hvordan man må bruge klima-, miljø- og bæredygtighedsudsagn korrekt, så forbrugeren køber lige præcis den vare, man anpriser og ikke katten i sækken.

Forbrugerombudsmanden har lavet en kvikguide, som pt. er under revidering, men man kan læse den HER.

Tre rettesnore
Tre rettesnore kan man fæstne sig ved:

» Budskaberne skal være korrekte, præcise, relevante og afbalancerede

» Krav, der følger af lovgivningen, må ikke benyttes selvstændigt i markedsføringen

» Budskaber skal revurderes/opdateres

Dokumentation, dokumentation!
Og så skal man kunne dokumentere sine påstande. Noget mange virksomheder har oplevet er mere end svært. Kan man ikke dokumentere en påstand for et produkt, så hæver Forbrugerombudsmanden pegefingeren, og retter man ind, så er det det. Hvis ikke så politianmeldes virksomheden, og der udstedes store bøder. Dog er der undtagelser, for inden for f.eks. tobaksrygning og alkohol, så skrider hun til anmeldelse omgående.

Forbrugertillid er nødvendig i grøn omstilling
Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen understregede hvorfor institutionens arbejde er så vigtig:

- Hvis forbrugerne mister tilliden til jeres anprisninger og udsagn om produktet, så mister de virksomheder, som gør en reel indsats og har det som en vigtig del af deres forretning, også en tillid, der er nødvendig for at sælge produktet.

Turbulent år slut, nu har forening
slået nye, stærke rødder i AKKC

Mange havde set frem til generalforsamlingen i NBE, der blev afviklet lige efter netværksmødet med Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen i Aalborg Kongres & Kultur Center (AKKC). For hvordan var det så gået med flytningen og økonomien? Formand Kim Nørgaard Nielsen blev desværre ramt af en slem influenza, og måtte melde fra, så det var næstformand Mette Alberg Mosgaard, der på bestyrelsens vegne fremlagde beretningen.


Mandat til flytning

Bestyrelsen fik af den ekstra ordinære generalforsamling i juni, mandat til at flytte til et nyt hjemsted for netværket, og den flytning kom til at præge et turbulent år. NBE skulle flytte hjemmefra, hvor foreningen er vokset op siden 2008. Det er lidt ligesom at flytte fra de trygge rammer, forældrene har skabt, men det giver også helt nye muligheder og frihed i foreningens liv, og også et større ansvar at stå på ”egne” ben. Heldigvis er NBE ikke flyttet længere væk hjemmefra, end at vi stadig har et godt samarbejde med Aalborg Kommune.


Nyt perfekt hjemsted

Vi fandt vores nye og perfekte hjemsted hos Aalborg Kongres & Kultur Center (AKKC), et hjem hvor vi siden august har kunnet konstatere, at her trives foreningen, hvor den der er lige nu i dens livscyklus. Netværksdriften kan nu løftes til et højere niveau, og en større markedsføring og kommunikativ indsats sikrer, sammen med den store faglighed, vi har sammen med Aalborg Universitet (AAU) og kommunerne, at NBE er et attraktivt netværk for visionære virksomheder, organisationer, kommuner og erhvervshuse. NBE har i den nye organisering fået en frihed til at skabe nye samarbejdsaftaler med kommuner og erhvervshuse, og netop det vil være et fokuspunkt det næste år for bestyrelsen.


Ny strategi udarbejdet

Bestyrelsen har også i samarbejde med sekretariatet og AAU arbejdet på at fået foreningens strategi tilpasset, og den er nu blevet justeret til nye muligheder. Strategien for de kommende fire år blev senere godkendt generalforsamlingen, og udsendes til alle medlemmer, når den foreligger som pjece.


Strategien viser, at vi i NBE vil have fokus på den cirkulære tankegang og økonomi i den stærke trekant mellem kommuner, erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner i Nordjylland. Hvor mange af de nye muligheder, der dukker op i det bæredygtige landskab, er afgrænset af en kommunegrænse, så har NBE den store styrke, at vi arbejder på tværs af kommunegrænser og partnerskaber imellem alle kommuner, partnerskaber og uddannelsesinstitutioner.


Højt aktivitetsniveau trods..

Trods flytning er det lykkedes foreningen at holde et højt aktivitetsniveau med de populære netværksmøder og endda få lanceret morgennetværks-møder, der har vist sig at have stor søgning. I 2022 er der afviklet 14 medlemsarrangementer inklusiv 2 generalforsamlinger, og af disse er 5 medlemsmøder afviklet af sekretariatet under AKKC.


Kommunikation løftet

Desuden har NBE fået løftet vores i forvejen stærke profil på LinkedIn, ligesom det populære, månedlige nyhedsbrev er blevet styrket. 

Lisbeth Hove Vibestrup til dette års GF
Tine Bork til dette års GF

NBE generalforsamling

Økonomien er stærk og bestyrelsen blev suppleret

På vegne af forening fremlagde Lisbeth Hove Vibestrup, økonomiansvarlig i AKKC, årets regnskab, som viste en omsætning på 2. millioner kroner, og årets resultat blev på 758.931 kr. Egenkapitalen er pt. på 89.161 kr.

Nyvalg til bestyrelsen
På valg var Kurt Nedergaard, Jens Højer, Jens Askehave, Kim Nørgaard, og de blev alle valgt med akklamation og på den ledige post i bestyrelsen blev Tine Bork fra Care by Nature valgt som nyt medlem.
Alle fem blev valgt for en periode frem til 2025.

Se den samlede bestyrelse HER

Selskabsgørelse af affaldssektoren var tungt morgenstof gjort spiseligt af to advokater

På NBE-morgennetværksmødet i midten af marts hos advokatfirmaet HaugaardBraad blev det for en pæn samling af 35 lyttende ører professionelt gennemgået, hvad en gammel aftale i Folketinget betyder for affaldssektoren for privat affald. Aftalen blev indgået mellem den daværende Socialdemokratiske regering og Venstre, SF, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet om en selskabsgørelse af kommunernes levering af affaldsydelser til private, og det blev gennemgået af de to advokater Tina Selma Wedel Bjerregaard (miljøret) og Katrine Dons Kvottrup (selskabsret).

Hvad venter affaldssektoren?
Som eksperter inden for erhvervsret og miljøret kunne de to give en samling morgenfriske NBE-medlemmer orientering om, hvad der formentlig venter. For selvom aftalen er fra august 2022, hersker der stadig nogen usikkerhed om, hvad lovteksten kommer til at byde på, og hvornår det skal sættes i værk. Fra nogle aktører stilles der også spørgsmålstegn ved, om lovgivningen overhovedet er relevant for en effektiv affaldssektor.

Aalborg Renovation på vej
Lovforslaget skal forventeligt træde i kraft i januar 2024, og derfor er der behov for at kommunerne så småt opstarter deres strategiske overvejelser, når de skal finde den rigtige selskabsmodel og ejerstrategi. I Aalborg Kommune og andre nordjyske kommuner, arbejdes der allerede på virkningen af forventet lovgivning.
Således barsler Aalborg Kommune med planer om at lægge Aalborg Renovation, som et selvstændigt selskab, ind under vingerne af det nyligt fusionerede Nordværk, der er ejet af kommunerne Aalborg, Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt, Mariagerfjord og Rebild. 

122 mio. kr. til udvikling af ny miljøteknologi

I 2023 har MUDP (Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram) særligt fokus på cirkulær økonomi, rent vand og ren luft, miljøfarlige stoffer og bedre kemi samt vild natur, biodiversitet og klimatilpasning.


Informationsmøde 14. april

MUDP – har nu åbnet for ansøgninger om tilskud til udvikling, test og demonstration af ny miljøteknologi. Og er du hurtig, så afholder MUDP et informationsmøde i Odense 14. april.


Ellers se her, hvordan du søger: https://ecoinnovation.dk/


Projekterne skal udover at have positiv effekt for miljø, natur og klima også bidrage til at styrke Danmarks førerposition inden for det grønne område og bidrage til vækst og beskæftigelse i Danmark. 

 

Læs mere her

Læs mere om opslag, tilmelding til informationsmøder og fokusområderne i MUDP's handlingsplan 2023 her.


Skal vi skrive om din nyhed? Kontakt bæredygtighedsjournalist Susanne Kabel på sk@akkc.dk - tlf. 5122 5574

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Pl. 4, 9000 Aalborg, Denmark

Afmeld nyhedsbrev


Email Marketing by ActiveCampaign