Share
Bliv opdateret på nyeste møder og hvad der rør sig i netværket!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

MAJ 2023

Billede af Helle B. Holm, med tilladelse fra AVAS og Helle B. Holm.

Flot slutevaluering til projekt GRØN

Af Nina Harbo
NBE-projektleder på GRØN

GRØN-projektet (Grønne Ressource Økosystemer Nordjylland) blev afsluttet med udgangen af 2022. Projektet havde til formål at forbedre konkurrenceevnen blandt SMV’er ved at sikre ressource- og energibesparelser gennem industriel symbiose.


Flot slutevaluering
På bagkant, er det værd at gentage nogle af de læringspunkter, der kom ud af projektets meget flotte slutevaluering. Evalueringen blev udført af COWI på vegne af Erhvervsstyrelsen. Evalueringen bygger bl.a. på spørgeskemaundersøgelse blandt de medvirkende virksomheder og dialog med projektets parter.


Læringspunkter til fremtiden

Tre overordnede læringspunkter af projektet var:

  • Læringspunkt 1: Der er et stort behov for, at erhvervsfremmeindsatser gør grøn omstilling konkret, enkel og forretningsorienteret for virksomhederne.

  • Læringspunkt 2: En håndholdt indsats, af udførende aktører med dybdegående viden, er afgørende for opretholdelsen af symbiosenetværk.

  • Læringspunkt 3: SMV´har flere motivationsfaktorer for at arbejde med grøn omstilling.


SMV’ere har oplevet vækst

I evalueringen konkluderes det, at GRØN-projektet har formået at skabe centrale forudsætninger for vækst blandt deltagerne, og at de har fået et udbytte, som de ikke ellers ville have fået, har fået styrket relationer til aktører på området og netværk og udviklet nye samarbejder.


Desuden har projektet så rigeligt realiseret de opstillede effektmål, der blandt andet omfatter et væsentligt anslået årligt fald i drivhusgasmissioner, samt energi- og materialeforbrug hos de deltagende virksomheder.


Det kan NBE som partner i projektet kun være ydmyg og stolt over at have været en del af. I Nordjylland var andre partnere bl.a. Center for logistik og samarbejde (som lead på projektet), AAU, Port of Aalborg, Hydrogen Valley samt Hjørring, Vesthimmerlands, Mariagerfjord, Morsø og Thisted kommuner.

Sådan oplevede Fibertex at deltage i projekt GRØN

Fibertex deltog i projekt GRØN, og NBE-nyhedsbrev har stillet Allan Jensen, production manager ved Fibertex Personal Care Group i Aalborg, nogle få spørgsmål om deltagelsen.


? Hvad var jeres motivation for at gå med i projektet?

!  Fibertex har som virksomhed stort fokus på sustainability, så det var helt naturligt og meget vigtigt for os, at være opdateret på de nyeste tiltag inden for affaldssortering.    


Hvad vægtede mest i projektet for jer? Viden, værktøjer eller netværk eller noget helt tredje?

!  Alle faktorer har været vigtigt for os, men erfaringsudveksling på tværs af virksomhederne er altid vigtig. Vi skal altid forsøge at skabe en udvikling, og blive bedre end vi var i går.


?  Har I efterfølgende brugt outcome af projektet konkret?

!  Vi har blandt andet fået opdateret vores affaldsbeholdere, samt fået Stena Recycling som samarbejdspartner, og de har et utroligt professionelt set up, det er med til at højne vores niveau. Derudover arbejder vi løbende med alle vores medarbejdere til at blive dygtige til det.


?  Vil projektet få nogen økonomisk betydning for jer?

!  For os er økonomien ikke det altafgørende, det vigtigste for os er, vi bliver så dygtige inden for sustainability som overhovedet muligt. Vi alle har et stort ansvar for dette.


NBE var med til at fejre Klimaalliancen Thy

NBE var med, da Klimaalliancen Thy i begyndelsen af maj, holdt sit første fyraftensmøde for virksomheder.
Klimaalliancen Thy er en sammenslutning af flere lokale organisationer, der på tværs af projekter og sektorer ønsker at vende den individuelle klimaudfordring til en fælles mulighed for vækst og udvikling i Thy.T

il fyraftensmødet deltog 20 lokale virksomheder og organisationer, og det glæder Klimaalliancen i Thy at initiativet kom godt fra start.
Udover en præsentation af NBE’s ambition om at sætte Nordjylland i front i den grønne omstilling kunne deltagerne også høre om: 'Sådan reducerer du din virksomheds CO2 udledning' ved Ole Theibel Dahl, Scanenergi A/S, 'Affald som en værdifuld ressource' ved Pia M. Johansen, Ragn-sells A/S og 'Har du selv kontrollen, eller lader du andre om at styre dine affaldsdata?' ved Peter Hyldgaard fra Rezycl.

Du kan følge Klimaalliancen Thy på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/klimaalliancenthy/

Forbrugerombudsmanden Christina Toftegaard Nielsen under oplæg hos AKKC.

Internationalt fokus på klimaalliancer

I midten af april var der online afsluttende workshop i CLIMAA-projektet i fællesskab med projektpartnere ICLEI, MKB Amsterdam, Amsterdam Impact, Klimaalliancen Aalborg og NBE.

Der blev sat fokus på, hvordan man kan udvikle og implementere klimapartnerskaber, samt de nødvendige metoder til aftaler. Ligeledes blev der også præsenteret specifikke cases fra Amsterdam og Aalborg, hvor Clean The World og Aalborg Kongres & Kultur Center fortalte om formålet med deres klimapartnerskabsaftaler.

Et projektsamarbejde som CLIMAA har givet os i NBE-sekretariatet et internationalt udsyn, og givet mange nye perspektiver og inputs til bæredygtig forretningsudvikling, herunder bl.a. arbejdet med social impact og vigtigheden af dette. 

Det (nye) Grønne Rejsehold har take off i september

I september står 35 deltagere – hovedsageligt nyuddannede fra AAU og UCN – klar til at rykke ind som grupper på 5-6 deltagere på tre interessererede virksomheder, der er medlem i NBE.

Nyt fokus hvert år
Hvert år justeres det faglige indhold i den grønne opkvalificering af de nyuddannede, efter det behov der er eller kommer i nordjyske virksomheder.
I 2023 bliver der særligt fokus på EU’s CRS-direktiv om bæredygtighedsrapportering og EU Taksonomien, der bliver en af de vigtigste og mest anerkendte standarder for bæredygtighed.

Det 9. Grønne Rejsehold
Det første Grønne Rejsehold så dagens lys i 2015, så årets bliver det 9. af slagsen, hvor NBE, KLIMAALLIANCEN Aalborg, Aalborg Jobcenter og Aalborg Universitet er sammen om, at opkvalificere nyuddannede ledige unge, og sende dem på et seks-uger ophold med et konkret fokus og projekt i samarbejde med udvalgte virksomheder i Nordjylland.

Mange forskellige kompetencer
Der sørges for et godt match mellem de højtuddannedes kompetencer og det projekt, som virksomhederne ønsker, at Det Grønne Rejsehold skal arbejde med. Deltagerne kommer med meget forskellige baggrunde og kan dermed bidrage med hver deres kompetencer i Den Grønne Omstilling.

Er du som NBE-medlem interesseret i muligheden for at få besøg af Det Grønne Rejsehold, skal du kontakte netværksfacilitator Line Boel, libo@akkc.dk eller tlf. 9156 6620.

NYT MEDLEM

VELKOMMEN TIL NORDIC LCA

Nordic LCA ApS blev grundlagt i 2022 med base i Aalborg af Emil Pedersen og Selma Al-Zohairi under deres ph.d.Begge kommer med baggrund fra Aalborg Universitet som Master Science i miljøledelse og bæredygtighedsvidenskab.

Virksomheden tilbyder professionel LCA-rådgivning inden for både fødevare- og byggesektoren, og hjælpervirksomheder med at optimere deres bæredygtighed.

Det lille konsulentfirma stræber efter at hjælpe kunderne med at træffe de mest hensigtsmæssige miljøbeslutninger forbundet med deres værdikæde. Det gør de ved at udføre livscyklusvurdering (LCA) undersøgelser af produkter og tjenester.

Men helt gratis stiller den nystartede virksomhed denne guide om, hvad en LCA er, til rådighed: Virksomhedsguiden til LCA.pdf (wsimg.com)

LÆS MERE
Hjemmeside: LCA Consultants - Nordic LCA

LinkedIn: (5) Nordic LCA: Oversigt | LinkedIn


Morgenmøde gav indblik i
uddannelsesløft med tilskudsmuligheder

Når man vælger at tage til møde kl. 7.30, så skal det også være godt! Og det var det, i slutningen af april for et par håndfulde NBE-medlemmer, som hos UCN act2learn fik et indblik i stærke kompetence løft via uddannelse, af ufaglærte og faglærte medarbejdere i SMV’er inden for den grønne omstilling.

Som en del af den undersøgende morgensnak mellem Vicki Frederiksen og Anders Nørgård fra UCN og deltagerne, dukkede der også muligheder og idéer til nyt samarbejde mellem UCN og nogle af deltagerne op. Spændende!

Uddannelsesforløbet spænder lige fra erhvervsuddannelser eller akademiuddannelser inden for ledelse, produktion eller byggeteknologi. 

Alle uddannelsesretninger er med gode tilskud, så alle kan være med.


Læs meget mere om de spændende grønne kompetenceløft hos UCN, act2learn, Techcollege og EUC Nord her: Kvalificeret arbejdskraft til den grønne fremtid.

MORGENMØDE

Er din virksomhed klar til den bæredygtige omstilling og til de

rapporteringskrav og muligheder der følger med?

Til NBE til morgenmøde tirsdag den 23. maj fra kl. 7.30 - 9.00 hos Erhvervshus Nordjylland, kan du blive klogere på bæredygtighedskravene i fremtiden. Vær med når NBE afholder morgenmøde sammen med Erhvervshus Nordjylland og Danish Energy Managementhvor du bliver introduceret til nogle af de krav, vi bliver stillet overfor i fremtiden.

En driver for den grønne omstilling
Rapportering af bæredygtighedsindsatser vil i nær fremtid blive en kæmpe driver for den grønne omstilling. Nye regler og krav bl.a. fra EU kommer til at sætte en ny dagsorden for måden vi måler, dokumenterer og kommunikerer virksomheders samfundsansvar på.

Ydermere får det betydning for, hvor investorer og kunder vil lægge deres penge. Der bliver stillet krav om rapporteringer for en stor del af dansk erhvervsliv.

God grund til forberedelse
Kravene fra EU forventes i fremtiden at omfatte både større og mindre virksomheder, så der er god grund til allerede nu at forberede sig på, hvad de kommende krav kommer til at betyde. Er din virksomhed klar til den bæredygtige omstilling og til de rapporteringskrav og -muligheder der følger med?

Læs detaljerne HER og tilmeld dig. Er du ikke NBE-medlem og interesseret så kontakt netværksfacilitator Line Boel, 9156 6620, libo@akkc.dk.

NETVÆRKSMØDE

Restmaterialer eller afskær?
- så kom frisk til en dating!

I samarbejde med AAU Design Lab, Dansk Industri, Aalborg Universitet og Industriens Fond har vi i forbindelse med projektet ReshapeWaste mulighed for at invitere jer til Waste Dating hos AAU CREATE i Aalborg torsdag den 8. juni kl. 14.00-16.30.

Undersøger muligheder
Har I afskær eller restmaterialer i forbindelse med jeres produktion – eller kan I bruge andres? Så kom med til waste dating, hvor vi undersøger jeres muligheder for at udnytte restmaterialer til nye produkter. 

Husk fysiske prøver
Alle produktionsvirksomheder bedes medbringe fysiske prøver af deres restmateriale(r).

Match med industriel designer
Efter eventet er der via projektet ReshapeWaste mulighed for gratis at blive matchet med en industriel designer, som i samarbejde med jer vil udvikle et produktforslag ud af jeres restmaterialer. Der er begrænset antal pladser i projektet, som fordeles efter individuel gennemgang. 

SE HELE PROGRAMMET HER OG TILMELD DIG SENEST 1. JUNI TIL NETVÆRKSMØDET HER: Waste dating sammen med AAU Design Lab (nben.dk)

MORGENMØDE

Vær med til at forme netværket efter dine behov!

Netværket er i en rivende udvikling og med den nye strategi på plads, vil vi gerne sikre at netværket rummer præcis det du har brug for!

Derfor har vi har brug for dig, for din viden og dine idéer til at forme netværket, så vi sammen skaber det netværk der giver mest værdi til dig, som medlem.

tirsdag d. 13. juni, kl. 07.30 – 09.30 vil vi gerne invitere til en fælles brainstorm dag, om dine behov, udviklingspotentialer og udfordringer, som netværket kan være med til at løfte.

Hvad giver værdi for dig som medlem?

  • Aktiviteter, som kan løfte den grønne omstilling hos dig; tiltag, konkrete værktøjer, andet?
  • Netværksmøder som oplæg og/eller involverende workshops?
  • Nye værktøjer eller informationsmøder?
  • Intense forløb omkring specifikke udfordringer – herunder deltagelse i projekter?
  • Opkvalificering af jeres arbejdskraft indenfor den grønne omstilling?
  • Specifikke netværksaktiviteter med konkrete emner?

Vi skal løfte den grønne omstilling i fællesskab og derfor har vi brug for at høre hvad du mangler og dine input.

Tilmeld dig lige her og senest d. 11. juni.

NETVÆRKSMØDE

Bagom og foran Nibe Festival

Sæt X i kalenderen allerede nu til fredag den 30. juni, hvor NBE afholder netværksmøde hos Nibe Festival.

Anders Kristensen, fra ledelsen i Nibe Festival, tager os med på festivalens bæredygtighedsrejse og viser os rundt, med konkrete eksempler på hvordan de aktivt arbejder med den grønne omstilling, inden deltagerne kan fortsætte på festivalen, hvor blandt andre Tobias Rahim, OneRepublic (US) og Artigeardit spiller på Store Scene. Netværksmødet begynder kl. 12 med frokost  og herefter oplæg og rundvisning, hvorefter det er valgfrit om man vil fortsætte til koncert.

NBE har sikret sig 30 pladser, og invitationen til netværksmødet bliver udsendt i næste uge. Det bliver efter Først-til-mølle-princippet og man kan deltage med én fra hver medlemsvirksomhed.

Vidste du at…

Kommuner og regioner danner fortrop i klimakampen

Som det første land i verden, har tæt på alle danske kommuner lavet klimahandlingsplaner med det mål at leve op til Parisaftalen.

KL, Realdania og de fem regioner indgår en ny alliance, der sammen med kommunerne tager næste afgørende skridt for at gøre lokale klimaplaner til virkelighed.

LÆS HER


Vi elsker en god historie og vil så gerne videreformidle dine nyheder. 
Derfor kan du altid kontakte bæredygtighedsjournalist Susanne Kabel på sk@akkc.dk - tlf. 5122 5574. 

Eller husk at send din næste pressemeddelelse til nbe@akkc.dk.

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Pl. 4, 9000 Aalborg, Denmark

Afmeld nyhedsbrev


Email Marketing by ActiveCampaign