Share
Bliv opdateret på nyeste møder og hvad der rør sig i netværket!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

JANUAR 2024

Første af fem online Masterclasses om Cirkulær Økonomi gik tirsdag i luften med Rikke Hulgaard og Heidi Kristensen fra AAU. Der er stadig mulighed for tilmelding.

Masterclass i luften

Om temperaturen udendørs var tocifrede minusgrader, var vi ligeglade med os knap 40 deltagere i AAU og NBE Masterclasses. Skærmen skulle blot tændes, og så røg vi lige ind til første lektion, som adjunkt Heidi Simone Kristensen og lektor Rikke Huulgaard fra AAU stod for. Her fik vi en meget illustrativ og letforståelig indføring i, hvad står cirkulær økonomi egentligt for, og hvilke forretningssystemer og -modeller, og hvilke tilgange der er. Og fik du dig ikke tilmeldt, så er fire muligheder for viden stadig aktuelt!


AAU besidder unik viden

Formatet er velafprøvet og fungerede virkelig fint, så det bliver med stor glæde, at vi igen de kommende fire tirsdage fra kl. 9-10 sætter os til rette og får tilført den helt unikke viden, som AAU besidder inden for feltet. Tilbuddet til NBE-medlemmer om gratis (andre kunne tilkøbe) at deltage i disse AAU-Masterclasses er en del af samarbejdsaftalen mellem NBE og AAU.


De kommende fire tirsdage er der følgende temaer:

16. januar, kl. 9.00: Cirkulær økonomi og virksomhedernes økosystemer, hvordan når vi langt sammen, med Mette Alberg Mosgaard, Lektor. Læs mere her. 


23. januar kl. 9.00: Den biologiske del af cirkulær økonomi; Bioøkonomi i forbrug og produktion, med Carla Kornelia Smink, Lektor. Læs mere her. 


30. januar kl. 9.00: Den nye Eco-design forordning og det digitale produktpas, med Anja Marie Bundgaard, Lektor. Læs mere her. 


6. februar, kl. 9.00: SDG-tilgange i virksomhederne; certificering og andre metoder, med Rikke Dorothea Huulgaard, Lektor og Heidi Simone Kristensen, Adjunkt. Læs mere her. 


Tilmeld dig her: Tilmelding – NBE Masterclass 2024 (akkc.dk)

På billedet ses Anders Nørgård og Vicki B. F. Frederiksen fra UCN Act2learn

4. lektion i Masterclass forløb

Nye politiske værktøjer skal sikre flere
bæredygtige produkter på det europæiske marked

Af Anja Marie Bundgaard, Rikke Dorothea Huulgaard og Arne Remmen - AAU

Den 5. december 2023 fik vi en tidlig julegave da den nye forordning om fastlæggelse af en ramme for krav til miljøvenligt design for bæredygtige produkter – eller bare Ecodesign Forordningen, blev vedtaget. Selvom den endelige tekst endnu ikke er lagt ud, så ved vi allerede nu en række ting om den nye Ecodesign Forordning. Dels har der været forelagt et udkast til Ecodesign Forordningen siden foråret 2022, og dels bygger den nye forordning videre på principperne i det hidtidige direktiv, som har været gældende siden 2005.  


Stærkt fokus på cirkulære designs

Formålet med den nye forordning er at fremme (miljømæssigt) bæredygtige produkter, og sikre produkters frie bevægelighed på det europæiske marked. Overholdelse af kravene er nødvendig for at få adgang til det europæiske marked. Ecodesign Forordningen har et stærkt fokus på at fremme cirkulært design af produkter, ved at øge produkternes holdbarhed og mulighederne for genbrug, opgradering, reparation og genanvendelse. Dermed er Ecodesign Forordningen også et centralt element i Europa Kommissionens handlingsplan for cirkulær økonomi.


Krav om et digitalt produktpas og forbud 

Ecodesign Forordningen introducerer en række politiske værktøjer, der alle kan være med til at sikre flere bæredygtige produkter på det europæiske marked. Den nye Ecodesign Forordning giver i tråd med det ”gamle” direktiv, mulighed for at stille minimums ecodesign krav og informationskrav til produkterne. Informationskravene kan også være i form af præstationsklasser, som vi kender det fra energimærkeordningen. I tillæg hertil, sætter den nye Ecodesign Forordning krav om et digitalt produktpas for de produkter der bliver omfattet. Der er ligeledes mulighed for at sætte kriterier for offentlige grønne indkøb, og for at lave et forbud mod destruktion af usolgte forbrugerprodukter. I første omgang indføres et forbud mod destruktion af ikke-solgt beklædning, tekstil og fodtøj.


Tilmeld dig NBE Masterclasses

Den nye Ecodesign Forordning dækker alle produkter, undtagen fødevare og medicin. De produkt-specifikke og horisontale krav, vil blive specificeret i delegerede retsakter, der løbende bliver udviklet. Her har Joint Research Centre allerede udarbejdet et udkast til en arbejdsplan, hvor 12 slutprodukter og 7 intermediate produkter, er udvalgt og prioriteret. For slutprodukter er tekstil og fodtøj prioriteret højest, og for de intermediate produkter er det jern og stål. Det er derfor sandsynligt at førnævnte produkter bliver omfattet først af de nye krav. Derudover arbejdes der også på horisontale delegerede retsakter på holdbarhed, genanvendelse og andelen af genanvendt materiale. Det er intentionen at disse horisontale delegerede retsakter, vil dække en række af produktgrupper. Det er planen at de første delegerende retsakter skal træde i kraft i januar 2027, og at der skal vedtages 4-6 delegerede retsakter årligt. Hvis du ønsker at vide mere om den nye Ecodesign Forordning, kan du tilmelde dig NBEs Masterclass her: 30. januar 2024: Masterclass: Den nye Eco-design forordning og det digitale produktpas (nben.dk) – her finder du også de andre fire online Masterclasses.

Forbrugerombudsmanden Christina Toftegaard Nielsen under oplæg hos AKKC.

Medarbejderne har taget imod de nye vaskbare jakker i stedet for plastik med stor begejstring, bl.a. på Opvågningen, Aalborg Universitetshospital, Syd. Foto: Aalborg Universitetshospital

Begejstrede for kasserede ambulancetæpper

Region Nordjylland har et stærkt fokus på den grønne omstilling bl.a. på hospitalerne i regionen. På Aalborg Universitetshospital (AUH)har man de seneste år haft fokus på at nedbringe forbruget af engangsartikler.


Ud med 88.000 plastikjakker

I det arbejde er der nu kommet fokus på de 88.000 éngangs-termojakker af plastik, som hospitalet bruger årligt. Løsningen er blevet upcyclede cardigans fra den strategiske samarbejdspartner aalborgensiske Textilia. De nye cardigans er syet ud af kasserede ambulancetæpper, og medarbejderne på AUH har været de første til at tage de nye varmecardigans i brug, og det er sket med stor begejstring.


Kreative designs

Cardiganen er blot et af flere eksempler på løsninger, som Region Nordjylland og Textilia har samarbejdet om inden for den seneste årrække. Sidste år erstattede fødegangen f.eks. vuggeovertræk af plastik med overtræk af kasserede stofsække, og derudover samarbejdes der i øjeblikket omkring at erstatte engangsservietter med vaskeklude syet af kasserede tekstiler.

VELKOMMEN TIL NYE MEDLEMMER

HimmerLand Resort 

Øverst står der på deres hjemmeside, at det er et sted for livsnydere. Og det eget-prædikat kan rigtigt mange gæster, forretningsforbindelser, kærestepar, bedste venner, familie, passionerede madnørder og ikke mindst golf- og sportsentusiaster skrive under på. Det store resort, der ligger lunt mellem bakker og søer i Gatten nær Farsø, har ikke sit lige i Danmark. Faktisk skal man nok kigge mod Club La Santa på Tenerife eller Playitas på Fuerteventura, hvis sammenligningen skal give mening. 


I 2020 begyndte Himmerland Golf & Spa Resort sin store rejse mod at blive et helårs par- og familieresort som udover de kendte aktiviteter, nu også har aktivitetsmuligheder som padel, fodbold, multihal og meget mere kommer til. Og her ændres navnet til HimmerLand. Resortet har tre restauranter, møde- og konferencefaciliteter, 365 sovepladser fordelt på 106 værelser samt resortets tilknyttede feriehuse. I 2023 havde HimmerLand 269 ansatte, hvoraf 169 er fastansatte og 100 afløsere. Adm. direktør er Mette Ravn. NBE byder HimmerLand og Mette Ravn velkommen i netværket.


Historisk blev stedet skabt i 1979, men først efter Lars Larsen Group i 1986 overtog stedet, blev der for alvor sat skub i udviklingen. I dag ejes HimmerLand stadig af gruppen, men efter Lars Larsens død er det med sønnen Jacob Brunsborg som bestyrelsesformand.

HimmerLand arbejder med de tre verdensmål Bæredygtig energi, Anstændig jobs og økonomisk vækst samt Ansvarlig forbrug og produktion. Resortet er certificeret med Svanemærket, Green Key, Økologisk spisemærke i bronze og Daka Reefood.


Hjemmeside: https://himmerlandresort.dk


LinkedIn: HimmerLand: Oversigt | LinkedIn


LinkedIn CEO Mette Ravn: Mette Ravn | LinkedIn

Green Advice

Firmanavnet er nyt, men bag den nye rådgivnings-virksomhed står et kendt ansigt: Anne Hedegaard. Siden årsskiftet har Anne kastet sig ud som ejer af Green Advice med hjemsted i Vestbjerg, som der beskæftiger sig med rådgivning inden for bæredygtighed, strategi, forretningsudvikling og som professionelt bestyrelsesmedlem.


Anne Hedegaard kommer fra et fast job som mangeårig bæredygtighedsleder hos Frandsen & Søndergaard, inden hun ved årsskiftet blev selvstændig. Desuden er hun i den grad velkendt for bestyrelsesarbejdet i NBE siden 2020.


Anne Hedegaard er fra årsskiftet desuden indtrådt som bestyrelsesmedlem i Induflex i Støvring og i repræsentantskabet for Real Dania. NBE byder Green Advice og Anne Hedegaard velkommen som nyt medlem.


Hjemmeside: http://green-advice.dk/


LinkedIn: Anne Hedegaard | LinkedIn

Skab dig et overblik

Er du usikker på, hvad EU går og barsler med under den store EU-hat Green Deal, der bærer frem mod store lovreguleringer de kommende år. Dansk Erhverv har lavet en oversigt, hvor man kan se en timeline og læse kort om de forskellige EU-tiltag, som de færreste af os har et overblik over.


PowerPoint Presentation (danskerhverv.dk)

KOMMENDE NETVÆRKSMØDER

Aalborg Kongres & Kultur Center

Onsdag d. 17. januar, kl. 11.30 - 17.00

Indkøb i Nordjylland; indkøb, der kan og vil mere

Indkøb i Nordjylland: Indkøb, der kan og vil mere. Kom i dialog med både meningsdannere og praktikere, når NBE og Miljømærkning Danmark inviterer til konference, hvor vi stiller skarpt på, hvordan det kommunale Nordjylland kan blive frontløber og en driver for den grønne omstilling og flere bæredygtige indkøb. 


Læs mere her og tilmeld til den gratis konference: 17. januar 2024: Indkøb i Nordjylland: Indkøb, der kan og vil mere (nben.dk)

Norbis Park

Tirsdag d. 5. marts, kl. 14.00 - 17.00

Oplæg og rundvisning hos Aalborg Forsyning med Nordværk

Netværksmøde om Grøn omstilling og fremtidens løsninger hos Aalborg Forsyning med indspark fra Nordværk. Her får du et unikt indblik i Norbis Park, fremtidens testområde samt Fjord PtX og et inovativt indblik i grøn omstilling når Aalborg Forsyning vil erstatte kulkraft med grønne teknologier. Mødet byder også på en privat rundvisning.


Læs mere her og tilmeld dig: 5. marts 2024: netværksmøde hos Aalborg Forsyning sammen med Nordværk (nben.dk)

Nyt interaktivt kort over grønne energiløsninger i Nordjylland

Nordjylland arbejder hårdt på at blive Danmarks hovedstad for grønne projekter og løsninger, når det gælder CO2-fangst, Power-to-X med både biogas-, brint- og pyrolyseproduktioner. 


For at visualisere dette høje mål, har Green Hub Denmark skabt et interaktivt kort over de grønne energiløsninger i Nordjylland. 


Klik på linket, og gå selv på opdagelse: https://greenhubdenmark.dk/kort/

Bæredygtighed ses nu mere som en forretningsmulighed

Topledere verden over, tror nu ifølge Capgeminis årlige rapport ”A World in Balance”, på at vækst og bæredygtighed kan gå hånd i hånd. 


Antallet af topledere verden over der betragter bæredygtighed som centralt for at virksomheden kan vækste er steget fra 21 til 63 procent i løbet af sidste år. Claus Rydkjær, der er adm. direktør for Capgemini Danmark siger til Finans, at den øgede bevidsthed blandt kunder, medarbejdere og fremtidige medarbejdere, gør at virksomheder er nødt til at forholde sig til, agere på og have en holdning til bæredygtighed.


Et minus er dog, at positiviteten ikke har spredt sig til investeringerne. Den gennemsnitlige årlige investering i klima- og miljøinitiativer målt på den årlige omsætning i virksomhederne kun er steget med minimale 0,01 procentpoint ift. 2022, viser rapporten. 


Læs hele rapporten og download den: https://prod.ucwe.capgemini.com/wp-content/uploads/2022/11/CRI_Sustainability_Transformation_Final-3.pdf

Danske vælgere er trætte af politikernes kortsigtethed

73 % af danskerne mener, at politikerne tænker for kortsigtet og 82 % af danskerne mener, at politikernes beslutninger er lappeløsninger, som ikke er holdbare de næste 10-20 år. 


Det viser en ny Epinions-undersøgelse, som tænketanken Instituttet for Fremtidsforskning præsenterede i slutningen af december. 


“Undersøgelsen viser tydeligt, at et flertal af danskerne efterspørger mere langsigtethed i det politiske system. Der er en udbredt fornemmelse af, at de største problemer ikke for alvor bliver løst. Politikerne jagter genvalg hvert fjerde år og fokuserer derfor på hurtige resultater. Det fører til mangel på strategisk planlægning og kan få dem til at overse de langsigtede konsekvenser af deres beslutninger,” udtaler fremtidsforsker og direktør i Instituttet for Fremtidsforskning Jonas Gissel Mikkelsen. 


Læs hele pressemeddelelsen her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/13764203/ny-epinions-undersogelse-danske-vaelgere-er-traette-af-politikernes-kortsigtethed?publisherId=13560663&lang=da

 


Vi elsker en god historie og vil så gerne videreformidle dine nyheder. 
Derfor kan du altid kontakte bæredygtighedsjournalist Susanne Kabel på sk@akkc.dk - tlf. 5122 5574. 

Eller husk at send din næste pressemeddelelse til nbe@akkc.dk.

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Pl. 4, 9000 Aalborg, Denmark

Afmeld nyhedsbrev


Email Marketing by ActiveCampaign