Share
Sommerhilsen fra NBE
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

JUNI 2023

NBEs bestyrelse. Fra venstre formand Kim Nørgaard, Lauge Jensen Larsen, Maja Sønderskov, Kurt Nedergaard, Anne Hedegaard, Lotte Vang, Carsten Jensen, Michael Ræbild, Jørgen Rasmussen, Jens Højer og Jens Askehave. 

NBE kom til nyt væksthus

Af overgartner Kim Nørgaard Nielsen på vegne af hele gartnerteamet

Fra august sidste år blev NBE sat i et nyt væksthus hos Aalborg Kongres & Kultur Center og det var spændende at se, hvordan denne livskraftige plante kunne vokse videre, og hvordan der kunne skabes nye, grønne grene.

Når vi kigger ind i væksthuset nu, kan vi se, at NBE har klaret omflytningen, og alt tegner til at ny jord har bekommet netværket vel. Samarbejdet med overgartnerne i bestyrelsen og F.U. blomstrer, og mange nye samarbejdspartnere begynder at kigge hen mod væksthuset, og der er gode samtaler om den grønne vækst i netværket.


Alle der nurser NBE-planten har samlet sig omkring den for at afgøre, hvor stor den skal være, hvordan den skal vækste, og hvem der skal med ind i væksthuset.


Spændende planer og strategier er blevet lagt, så den grønne omstilling i Nordjylland kan få endnu mere ny næring i de kommende år. Hvilket er helt væsentligt for væksten i vores forretninger, for vores landsdel, for Danmark, for kloden.

På billedet ses Anders Nørgård og Vicki B. F. Frederiksen fra UCN Act2learn

Fra sidste bestyrelsesmøde

Og hva’ så nu, lille du?

På det sidste bestyrelsesmøde inden sommerferien, var det en hed torsdag 15. juni og en tætpakket dagsorden, der skulle nås på de to afsatte timer.

Noget af det, der fik tidsmæssigt fokus, var bestyrelsens prioritering af de kommende års aktiviteter og prioriteter for netværket. Den udarbejdede handlingsplan, der dækker 2023-2027 står på de fire søjler:

1.       Cirkulær økonomi og grøn omstilling, der baseres på konkrete løsninger

2.       Nordjylland som en cirkulær og bæredygtig region

3.       Samarbejde og partnerskaber på tværs af brancher og netværk.

4.       NordDanmark går foran ved udveksling af viden og ressourcer

Under hver søjle er der udpeget konkrete handlinger, og det er her, det bliver svært. For som én i bestyrelsen sagde: Det er som at stå foran en kæmpe lækker buffet, og så skal man vælge nogle få ting af alt det gode. Uhørt vanskeligt!

Prioriteringerne blev gennemgået, og nu er det NBE-sekretariatet, der skal samle bestyrelsens input, for så efter sommerferien at have en køreplan klar for, hvilke konkrete arbejdsopgaver, aktiviteter og partnerskaber, der skal foldes ud i de kommende år.

Netværkets kommende...

NETVÆRKSMØDER

Nibe Festival

Festivalensbæredygtige rejse med efterfølgende adgang til festivalen.
Hvordan kan en festival gennemføres, uden at bæredygtighedsidealet tilsidesættes til fordel for fest og ballade?

Få et indblik i, hvordan Nibe Festivals bæredygtighedsteam sørger for, at deres gæster kan feste løs med god samvittighed.

Den nordjyske festival vil være grønnere og skruer op for indsatsen og aktiviteterne. Mange mennesker samlet på et sted er også lig med meget affald. På Nibe Festival kæmper de frivillige en brav kamp for at genanvende alt affaldet på den mest miljørigtige måde.


Fredag den 30. juni kl.  12.00 - 14.30 derefter koncerter

LÆS MERE HER: 30. juni 2023: Netværksmøde hos Nibe Festival (nben.dk)
!!! OBS – kun 30 pladser og sidste tilmelding fredag den 23. juni. 

KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg

Hvorfor vælger virksomheder i dag at blive certificeret? Hvordan sikrer man implementering og arbejdet omkring den og med ens leverandører? Og hvad betyder det for ens kommunikation samt den markedsføring man laver efterfølgende?

Disse spørgsmål og flere til, får vi besvaret når NBE sammen med Nordsøen Oceanarium besøger Kunsten, hvor dagens tema er Green Attraction certificeringer. Efterfølgende adgang til KUNSTEN Summer Lounge

Onsdag d. 9. august kl. 14.00 - 16.30 (21.00)

LÆS MERE HER: 9. august 2023: Netværksmøde hos Kunsten (nben.dk)

Netværksmødets succes viste
det enorme behov for viden

Da Erhvervshus Nordjylland og NBE i slutning af maj indbød til et morgenmøde i netværket med titlen’Bæredygtighedskrav i Fremtiden’ viste det sig hurtigt, at netop det felt fylder meget hos de nordjyske virksomheder, for tilmeldingerne væltede nærmest ind.


Overvældende NBE-interesse

De virksomheder der er organiseret i NBE og som mål har, at have bæredygtig udvikling af virksomheden som en del af deres strategi og forretningsgrundlag, var emnet selvfølgelig ekstra interessant for. Det afspejlede sig i deltagerlisten, hvor de fleste af de knap 80 deltagere var medlemmer af NBE, selvom Erhvervshus Nordjylland også sendte invitationer ud i deres netværk.  


License to Operate!

Forretningsudvikler inden for bæredygtighed og grøn omstilling i Erhvervshus Nordjylland, Kristina Overgaard Zacho kunne med et enkelt slide dokumentere, hvorfor alle de nye krav optager nordjyske virksomheder og organisationer så meget. For Erhvervshus Nordjylland har det seneste halvandet år oplevet et stigende antal henvendelser om rådgivning for dokumentation af bæredygtighed fordi det er et krav fra kunder, banker og investorer. Hvordan gør vi med CO2 beregninger, LCA’er og for byggeriet EPD’er, mærkningsordninger, certificeringer, standarder og ESG? Kristina havde døbt feltet ”Licence to Operate” (dog ikke alle brancher endnu). Deltagerne fik en kvalificeret gennemgang af hele dokumentationsområdet nu og her og comping up.


Gode Take Aways fra D.E.M.

Stig Nørgaard Knudsen, civilingeniør og markedschef for D.E.M. (Danish Energy Management) gennemgik ligeledes dokumentationsfeltet, og gav de mange deltagere nogle Take A ways med fra mødet: Taksonomikrav for finansielle og de største virksomheder kan betyde øget fokus på optimering og dokumentation af grønne initiativer for hele værdikæden – også SMV’er. Der er råd og vejledning at hente fra både erhvervshuse og efter behov eksterne rådgivere, men resultatet bliver bedst hvis virksomhederne selv viser interesse og tager ejerskab. Og sidst men ikke mindst dataindsamling - start hellere simpelt med dataindsamling eller indledende kortlægning af diverse processer eller økonomiske aktiviteter. Overholdelse af regulativer, rapporteringskrav etc. kan tilrettes løbende som detaljeringsniveauet forbedres.

Lisbeth Hove Vibestrup til dette års GF
Tine Bork til dette års GF

ProCirc afsluttende konference

Interreg projektet ProCirc har de seneste 4,5 år undersøgt hvordan man kan accelerere cirkulær økonomi gennem indkøb.
ProCirc-partnerne har igangsat og støttet mere end 30 cirkulære indkøbspiloter. Vi har udviklet og promoveret flere værktøjer og guides til cirkulært indkøb, faciliteret Communities of Practice og fået værdifulde erfaringer og ny indsigter.

NBE er en del af partnerskabet i ProCirc, som består af 11 partner fra Danmark, Sverige, Norge, Belgien, Holland, England og Skotland.

Inspiration og eksempler kan være et første skridt til at komme i gang med cirkulære indkøb. NBE deltog i forrige uge i ProCirc afsluttende konference ”Circular procurement: Time to scale up” i Bruxelles.Dagen var krydret med oplæg, netværk og spændende drøftelser med mere end 100 deltagere.

Nu er 4 år med fuld fart på cirkulære indkøb slut, og det blev til mere end 30 cirkulære indkøbsprojekter, 18 praksis fællesskaber og en masse viden og værktøjer, så tjek erfaringerne og andre aktiviteter udført inden for Interreg NSR-projektet ProCirc her: Output library, Interreg VB North Sea Region Programme.
Det har specielt været indkøb af møbler, ICT, indenfor byggeri, affaldshåndtering og tekstil. 


Læs mere om projektet: ProCirc – cirkulære indkøb (nben.dk)


Sammen om Det Grønne Rejsehold

I Aalborg Kommune har NBE og Klimaalliancen Aalborg aftalt, at Det Grønne Rejsehold bliver et samarbejdsprojekt. Tidligere lå den aktivitet kun i NBE, mens Aalborg Kommune var sekretariat for NBE.

Sekretariatet flyttede i august 2022 til Aalborg Kongres & Kultur Center, og den flytning har selvfølgelig betydet, at Klimaalliancen og NBE har skullet finde nye ben at stå på i forhold til planlægning, drift og tilbud om at få de populære Grønne Rejsehold ud og arbejde med specifikke bæredygtighedsprojekter i virksomheder.

Løsningen er blevet, at Det Grønne Rejsehold driftes af os i fællesskab, og at Klimaalliancen kan tilbyde tre virksomheder et Grønt Rejsehold og det samme gør sig gældende for NBE. Lige nu er planlægning af selve undervisningen stort set på plads for de ca. 35 dimittender fra UCN og AAU, og der er en møderække aftalt med interesserede virksomheder. NBE kan tilbyde virksomheder i hele Nordjylland besøg af rejseholdene, hvorimod Klimaalliancen Aalborg kan tilbyde holdene inden for Aalborg Kommunes grænser.

Når de seks Grønne Rejsehold kommer ud i september, bliver det med særligt fokus på EU’s CRS-direktiv om bæredygtighedsrapportering og EU Taksonomien, der bliver en af de vigtigste og mest anerkendte standarder for bæredygtighed.

NYT MEDLEM
VELKOMMEN TIL MOSS

Museum for Forsyning og Bæredygtighed

Museum for Forsyning og Bæredygtighed MOSS er et statsanerkendt kulturhistorisk museum og en attraktion i Nordjylland. Museets fokusområde er Menneskene i Vildmosen, Møllerne og Jyske Ås' historie.


Fortællinger om selvforsyning og industrialisering

Gennem udstillinger og arrangementsdage hen over året, fortæller museet den spændende og dramatiske historie om befolkningens tilværelse og arbejde i et langt historisk perspektiv i Vendsyssel, om livet på en møllegård gennem århundreder, om kampen for overlevelse i et uvejsomt terræn i Store Vildmose og om selvforsyning og industrialisering på landet og i byen.

Nyt Vildmosemuseum undervejs

I hjertet af Brønderslev finder man Vildmosemuseet – eller det, der lige nu bliver skabt til et fremtidigt Vildmosemuseum i en smuk gammel fabriksbygning, som tidligere var maskinfabrikken Pedershaab. Et ambitiøst museumsprojekt skal transformere de rå fabrikshaller til et moderne museum. Her vil man i fremtiden kunne gå på opdagelse i fortællinger om Brønderslevs og oplandets historie – herunder i særlig grad historien om Store Vildmose.

Unikt vand- og vindmølle anlæg

Den anden del af MOSS er Dorf Møllegaard ved Dronninglund, som er et af få steder i Danmark, hvor et fungerende dobbeltanlæg med en vandmølle fra 1600-tallet og en vindmølle fra 1800-tallet kan opleves. Museet fortæller i øjeblikket i en spændende udstilling - LORT - skidt eller skat? Udstillingen gør landbrugets historie og i særdeleshed gødningen forståelig for alle, også dem der ikke har relation til landbruget. Dorf Møllegård er et helt unikt sted, hvor tiden har stået stille siden 1930’erne. Her kan man komme helt ned i tempo og opleve historien på en meget nærværende og inspirerende måde. Museet betegner selv stedet med at Dorf Mølllegård er en anden verden.

Som fisk i naturens verden

Nordsøen Oceanarium delte virkelig ud af godterne, da små 30 NBE’ere gæstede det imponerende akvarium og forskerpark i Hirtshals. Vi hørte om Oceanariets bæredygtige rejse, først fra direktør Karl Henrik Laursen der indledte med, hvor bæredygtighedsfokus var intensiveret det seneste lille år. Oceanariet besluttede at projektansætte Rikke Lundsgaard Olsen , og hun fortalte om certificeringer til Green Attraction og ISO 14001, hvordan skal organiseringen være, opbakningen fra medarbejdere og ledelse og what to do next.

Sorte hummeræg er for lækre!
Naturbevarelse og biodiversitet er ligeledes en af de opgaver Oceanariet arbejder med. Ud af seks spændende projekter tog akvariechef og dykker, Martin Riis os med i maskinrummet bogstaveligt talt, hvor han fortalte om projektet med at genskabe en robust bestand af den sorte hummer, der avler ud for Hirtshals. Det sker ved yngeludvikling i kælderen under Oceanariet og med udsætning af små levedygtige (forhåbentlig) sorte hummere, hvis æg er en stor delikatesse og dermed bestandens truede position i Nordsøen.

Hjørring Kommunes fyrtårne
Hirtshals lægger også by til det nationale Naturmødet, og den fik vi også indblik i sammen med Naturkommunen, hvor biolog Karin Krogstrup tog os med på rejsen, hvor der satses på at genskabe en langt større biodiversite ved at slippe naturen fri igen. Hatten af for hvad Hjørrring Kommune har sat i søen med de to projekter til både national og international inspiration og som fyrtårne i Nordjylland.

Det var en beriget flok NBE’ere, hvoraf nogle fortsatte til statsminister Mette Frederiksens åbning af Naturmødet, og andre tog turen hjemover med smil om munden efter de opløftende indsigter.

Waste Dating eller Reshape Waste?

Torsdag d. 8. juni afholdte vi, i samarbejde med AAU Design Lab, WasteDating, i forbindelse med AAU Design Lab’s projekt Reshape Waste, hvor man fik mulighed for at præsentere sine restmaterialer og dertilhørende udfordringer for at genanvende eller upcycle materialet.

Herefter var deltagerne blevet matchet med en industriel designer, der har fået til opgave at finde nye brugbare anvendelsesmuligheder for afskær/restmaterialet, som ikke nødvendigvis er noget man bare lige hiver op af hatten.

Vi følger projektet på tæt hold og er spændt på hvad de industrielle designere kommer med og ser frem til projektets afsluttende inspirationskatalog med how-to guides, værktøjer og meget mere.

Fra venstre ses Jan Kvistborg, Susanne Kabel, Line Boel og Line Kristensen. 

Sommer, sommer og sol

En hilsen fra NBE-sekretariatet

Lige om et øjeblik holder NBE sekretariatet sommerferie i ugerne 28, 29 og 30. En skal på telttur i Sverige, en skal i sommerhus, en skal på ø-hop og en skal på spontan rejse i Europa. Vi tager på ferie med et smil om munden og glade hjerter.

For hvor har det været en spændende rejse med NBE, her det første år som nyt sekretariat under Aalborg Kongres & Kultur Centers vinger. Det har været udfordrende, tænderskærende, tidspresset, og så har det fremfor alt været givende at opleve det engagement og den lyst til at høste viden med bæredygtighed som samlende forretningsidé på tværs af brancher og byer i Nordjylland. Vi har sagt farvel til nogle virksomheder, nogle lukkede, nogle blev opkøbt og andre fik ikke netværket brugt. Heldigvis har vi da også sagt goddag til nye og nysgerrige virksomheder overalt i Nordjylland.

Aktiviteter skabt af medlemmerne
Sekretariatet har sammen med medlemmerne fået skabt og været medvirkende til mange spændende og mange forskelligartede netværksmøder f.eks. nye klimakrav og LCA, selskabsgodtgørelse i affaldssektoren, emissionsfrie arbejdsmaskiner, generalforsamling, Net Zero Pathways bæredygtighedskonference, kvalificeret arbejdskraft til den grønne omstilling, naturen i fokus og certificeringer, bæredygtighedskrav i fremtiden og Wastedating.

Up coming er bæredygtige festivaler, Green Attraction Certificering og Det Grønne Rejsehold.

Et nyt ryk
Tak til forretningsudvalget, bestyrelsen og alle jer nye og gamle medlemmer, som vi har været i kontakt med og haft et givende samarbejde med. Vi er så klar til et nyt ryk efter sommerferien. God sommer til alle fra os på Europa Plads 4.


Vi elsker en god historie og vil så gerne videreformidle dine nyheder. 
Derfor kan du altid kontakte bæredygtighedsjournalist Susanne Kabel på sk@akkc.dk - tlf. 5122 5574. 

Eller husk at send din næste pressemeddelelse til nbe@akkc.dk.

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Pl. 4, 9000 Aalborg, Denmark

Afmeld nyhedsbrev


Email Marketing by ActiveCampaign